Municipiul Piatra Neamţ în zi de sărbătoare

Un articol de: Flavius Popa - 25 Iunie 2019

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru municipiul Piatra Neamţ prilej de sărbătoare, deoarece sfântul proroc este ocrotitorul oraşului aflat la poalele Pietricicăi. Evenimentele culturale şi religioase dedicate celebrării Sfântului Ioan au început de duminică după-amiază, 23 iunie 2019, unde credincioşii nemţeni au participat la slujba Vecerniei oficiată pe un podium amenajat pe platoul Curţii Domneşti, dar şi la tradiţionala procesiune de Sânziene. Sfintele slujbe au fost oficiate de un sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună slujind Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. De asemenea, ierarhii au participat şi la o expoziţie de artă.

Sute de pelerini, credincioşi nemţeni şi clerici s-au întâlnit în după-amiaza duminicii trecute, 23 iunie 2019, în centrul vechi al municipiului Piatra Neamţ, cu prilejul celebrării Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul oraşului. Evenimentele religioase dedicate Zilelor Oraşului Piatra Neamţ au început cu săvârşirea slujbei Vecerniei împreună cu Litia, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, dimpreună cu preoţii din municipiu şi din împrejurimi. Totodată, după slujba arhierească, cler şi popor au mers în tradiţionala procesiune prin centrul oraşului, pelerinaj organizat în fiecare an de Sânziene.

Expoziţia „Leta Mironescu - icoane ale sufletului” la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ

La Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, începând cu ora 15:00, a avut loc expoziţia „Leta Mironescu - icoane ale sufletului”. La activitate au luat parte IPS Teofan şi PS Macarie, dimpreună cu preoţii din oraş, autorităţile locale şi vizitatorii prezenţi la eveniment. În cadrul vernisajului, Părintele Mitropolit Teofan a adresat câteva cuvinte: „Suntem aici pentru a ne bucura o clipă de vizionarea unor chipuri pe care o distinsă doamnă plecată în Împărăţia cerurilor cu câteva decenii în urmă le-a lăsat moştenire acestui aşezământ de cultură. ş…ţ Cred că ceva din duhul Sfântului Gheorghe, prin intermediul tatălui socru, a ajuns şi în penelul doamnei Mironescu, şi pe undeva, cunoscătorii sau poate şi noi, aplecându-ne sau oprindu-ne o clipă asupra chipurilor, asupra privirii, asupra feţelor persoanelor înfăţişate aici, îl regăsim pe Sfântul Gheorghe căci nu se poate ca părintele Mironescu, avându-l la spovedanie, să nu fi fost el însuşi impregnat de viaţa Sfântului”.

Leta Mironescu, fiică de preot, originară din Rădăuţi şi cu studii la Cernăuţi, a trăit în secolul al XX-lea şi a fost nora părintelui Gheorghe Mironescu din satul Cut, comuna Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ. Pe atunci, preotul Gheorghe Mironescu a fost duhovnicul Sfântului Gheorghe Pelerinul. Leta Mironescu a murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă locaşul ctitorit de socrul său, în satul Cut.

Slujbă arhierească şi procesiune cu sfintele moaşte în municipiul Piatra Neamţ

Începând cu ora 18:00, ierarhii dimpreună cu clericii nemţeni au oficiat slujba Vecerniei împreună cu Litia, pe un podium amenajat pe platoul din centrul vechi al oraşului, lângă Biserica „Sfântul Ioan” Domnesc şi Turnul cu ceas al Sfântului Ştefan cel Mare. Sute de credincioşi din oraş, dar şi din împrejurimi au participat la slujba arhierească oficiată pe esplanada curţii domneşti. Totodată, din soborul preoţilor au mai făcut parte părinţii protopopi din judeţul Neamţ, părinţi stareţi şi slujitori de la parohiile din vecinătate. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup format din elevi seminarişti, teologi şi cântăreţi bisericeşti.

Momentul culminant al serii a reprezentat tradiţionala procesiune de Sânziene, unde preoţi, monahi şi credincioşi au mers în alai cu sfintele moaşte pe arterele principale ale municipiului, alături de militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” şi de fanfara Parohiei Neguleşti. Pe lângă racla cu un fragment din moaştele Sfântul Ioan Botezătorul, sfinte relicve ce se află permanent în Biserica „Sfântul Ioan”  Domnesc, anul acesta au fost aduse de la Mănăstirea Văratec moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel de-al doilea patron al oraşului. Sfintele relicve au fost aşezate spre închinare pelerinilor în Biserica „Sfântul Ioan” Domnesc şi vor rămâne până astăzi.

După revenirea la biserica domnească, Părintele Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură celor prezenţi la sărbătoare: „Suntem mulţumitori lui Dumnezeu că ne-a oferit timp şi spaţii binecuvântate pentru a mărturisi preasfântul nume al Domnului. Mergem la casele noastre cu bucuria întâlnirii între noi şi a întâlnirii între noi cu Dumnezeu. Mergem la casele noastre şi Îl mărturisim pe Dumnezeu, acolo şi în tot locul în care vieţuim, prin viaţa de rugăciune, prin viaţa de post, prin viaţa de familie, prin viaţa de mănăstire”.

La final, credincioşii au primit binecuvântare din partea ierarhilor. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul a continuat ieri, 24 iunie 2019, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Ioan” Domnesc şi cu oficierea Parastasului pentru ctitori. Vom reveni cu detalii în ediţia de mâine.