Museikon, un complex muzeal unic în Transilvania se va deschide la Alba Iulia

Data: 02 Noiembrie 2015

Un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la obiecte de patrimoniu, de la singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată – „Evangheliarul” tipărit la Sibiu în 1551, până la o colecţie impresionantă de icoane, va fi înfiinţat la Alba Iulia, în clădirea primului spital militar din România.

„Museikon este un proiect foarte important în ceea ce priveşte recuperarea valorilor naţionale, pentru că acest muzeu va conţine elemente de patrimoniu naţional. Momentul în care va fi pus la dispoziţia publicului ne dorim să fie în primăvara anului viitor. Este un muzeu pe care-l dedicăm tuturor românilor, tuturor celor ce înţeleg şi apreciază valorile naţionale”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, citat de Agerpres.

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, în valoare totală de peste 9,2 milioane de lei, din care majoritatea finanţare eligibilă acordată printr-un grant norvegian, este realizat în parteneriat de CJ Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Universitatea din Bergen, Norvegia.

Colecţiile de artă sacră

Museikon va adăposti actualele colecţii de artă sacră ale Muzeului Naţional al Unirii şi Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, respectiv 5.624 de piese, printre care şi trei icoane, din 1539, aparţinând categoriei Tezaur. Colecţia conţine cu predilecţie icoane din secolele XVIII-XIX.

Muzeul va fi amenajat într-o clădire de secol XVIII, una din cele mai vechi în stil baroc din Alba Iulia, în care a funcţionat primul spital militar din ţara noastră. De altfel, într-una din săli va fi realizată şi o dioramă reprezentând un salon de spital militar. 

Imobilul - Bastionul Sfântul Mihail - va găzdui, de asemenea, şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi un teatru de proiecte. 

Museikon îşi va digitaliza întregul inventar şi va fi o prezenţă activă online. O atenţie deosebită va fi acordată activităţilor de restaurare şi repunere în valoare. Nu mai puţin de 52 de icoane, printre care şi cele mai vechi datate din România, şi 15 cărţi vechi vor fi readuse la viaţă în urma restaurării de către profesionişti în domeniu, a menţionat muzeografa Ana Dumitran, conform Agerpres. Va fi, astfel, realizat un laborator dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn şi sticlă. Muzeul va dispune şi de o bibliotecă de specialitate, cu 2.000 de volume de referinţă, şi va oferi şansa de studiu şi formare profesională în domeniile teologic, istorie, istoria artei şi restaurare. Anual, vor fi organizate şcoli de vară pentru studenţi, muzeografi şi restauratori. În cadrul proiectului va fi organizată şi o expoziţie temporară de icoane pe lemn, în număr de 30, în cadrul muzeului din Bergen.