Muşeţelul, un sprijin de nădejde al bolnavilor de sinuzită
Elena G., Suceava: "Ce tratamente naturiste recomandă prof. Milică pentru bolnavii de sinuzită?"
Prof. Constantin Milică: Tratamentele naturiste se fac, în majoritate, pe cale externă prin: - inhalaţii sau băi de aburi, seara, cu flori de muşeţel, lavandă, coada-şoricelului, mentă, cimbrişor, măghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare, cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative şi sudorifice; - aspiraţii nazale cu infuzii călduţe de muşeţel, mentă, salvie, soc, coada-calului, sunătoare, coada-şoicelului, rădăcini de cerenţel, seminţe măcinate de schinduf sau de in; - cataplasme locale cu terci de tătăneasă, coada-calului, cartofi cruzi, stropiţi cu alcool, rădăcini de schinduf, flori de fân sau frunze zdrobite de varză albă, ţinute peste noapte; - masaje locale cu uleiuri eterice (mentă, lavandă, pin, eucalipt), cu tinctură de propolis şi bitter suedez şi cu alifie de gălbenele şi cătină. În uz intern sunt indicate infuziile din flori de muşeţel, salvie, coada-şoricelului, trei fraţi pătaţi, răchitan (câte 2-3 căni pe zi), iar în cazul unui focar de infecţie sunt eficiente ceaiurile de gălbenele, creţişoară, coacăz negru şi răchitan (câte 2-3 ceaiuri pe zi), cu efecte antiseptice şi antibiotice. Apiterapia recomandă: - soluţie de propolis 5% în alcool, din care se pun câte 5 picături în fiecare nară de 3 ori pe zi; - mestecarea unei bucăţi de fagure cu miere (15 minute pe zi) şi consumul zilnic a două linguriţe cu căpăceală de fagure, timp de 3 zile consecutiv. În plus, se administrează o alimentaţie uşoară, bogată în legume şi fructe, cu vitamina C şi săruri minerale (suc de lămâie diluat cu apă călduţă, luat dimineaţa înainte de masă, suc de orz verde, spanac, varză albă, ridichi negre, caise, boabe de ienupăr, germeni de cereale, lapte şi produse lactate (iaurt, brânzeturi). Este indicat hreanul ras şi amestecat cu puţin suc de lămâie (câte o linguriţă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după care nu se mai consumă nimic timp de 30 de minute). Se impun restricţii la grăsimi animale şi cărnuri, cartofi, pâine albă, dulceţuri, condimente iuţi şi oţet.