Mustul susține sistemul imunitar
Mustul este o băutură delicioasă, cu gust înțepător, catifelat, cu o savoare unică, obținută din struguri proaspeți, și care aduce numeroase beneficii organismului. Această „licoare” de toamnă este foarte bogată în vitamine (A, C, B1, B2), minerale, polifenoli și alte substanțe benefice organismului nostru. Mustul are un efect revigorant, ajutând la detoxifierea organismului și la stimularea imunității. Datorită conținutului mare de antioxidanți, mustul este considerat a fi o armă puternică împotriva cancerului.
Medicii îl recomandă în prevenția și tratarea a numeroase boli: de ochi, de inimă, de rinichi, de stomac, de nutriție, de imunitate, astenie, anemie, gingivită sau dureri reumatismale. Datorită conținutului foarte mare de resveratrol, un antioxidant-minune, prezent în cantitate mare în pielița strugurilor, este recomandat persoanelor care suferă de cancer. Tot datorită acestei substanțe, mustul este indicat în boli reumatice, deoarece are efect antiinflamator. Totodată, ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, la buna funcționare a circulației sangvine, la menținerea nivelului bun al colesterolului, diminuează luarea în greutate, reduce retenția de apă, este recomandat în gută, artroză etc. Este un bun tonic, datorită conținutului mare de lecitină și de săruri de fosfor, acestea contribuind la îmbunătățirea activității intelectuale și la găsirea echilibrului nervos. De aceea, mustul este ideal pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau pierderi de memorie. Consumul de must împiedică apariția diabetului de tip 2, dar trebuie băut cu atenție în cazul diabeticilor.
Cojile boabelor de struguri sunt considerate adevărate comori, întrucât conțin taninuri, substanțe cu efect astringent, cicatrizant și antiseptic asupra pielii. Acestea se aplică direct pe față și ajută la tratarea tenului cu pori mari și cu dermatoze. Mustul se consumă în stare proaspătă, dar se poate folosi și la prepararea unor deserturi: șerbet, creme, jeleuri. De asemenea, se poate conserva prin fierbere, pentru a rezista mai mult timp.
Rețete:
Șerbet de must din struguri
Ingrediente: 2 pahare de must proaspăt de struguri, 1 pahar de zahăr tos, 4 pahare de lapte. Mod de preparare: Se dizolvă zahărul în mustul puțin încălzit, după care se amestecă cu laptele ținut la frigider; se pune apoi în forme la înghețat. Combinația mustului negru cu lapte dă șerbetului o culoare deosebită, asemănătoare florilor de liliac.
Budincă de must
Ingrediente: 750 ml de must, 2 plicuri budincă de vanilie, 4 linguri de zahăr. Mod de preparare: Se amestecă praful de budincă cu 4 linguri de zahăr și cu mustul, până se omogenizează bine și se pune la fiert la foc mic; se amestecă încontinuu până se îngroașă; se ia de pe foc și se pune în cupe. După ce s-a răcit se pune la frigider și se poate servi cu frișcă deasupra.