Muzeu dedicat părintelui Alexandre Men

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 31 Ianuarie 2019

În cadrul Lavrei „Sfânta Treime - Sfântul Serghie” de lângă Moscova, s-a deschis recent un muzeu dedicat personalității părintelui Alexandre Men, anunță www.egliserusse.eu.

Născut la Moscova, la 22 ianuarie 1935, și asasinat în 9 septembrie 1990, la Serghiev Posad, oraș situat nu departe de Moscova, protoprezbiterul Alexandre Vladimirovitch Men a fost un teolog și predicator ortodox rus de marcă, autor a numeroase cărți de teologie și de istorie a creștinismului și a altor religii.

Muzeul dedicat lui a fost inițial deschis într-o casă în care părintele a locuit, situată în apropierea Mănăstirii Sfântului Serghie, unde el slujea adesea. Muzeul a fost apoi transferat la Moscova, la Biblioteca de literatură străină, însă, datorită numărului mare de pelerini care veneau la locul în care părintele Men a fost asasinat, s-a impus de la sine crearea unei expoziții permanente consacrate vieți și slujirii protoprezbiterului Alexandre Men. Cu binecuvântarea Mitropolitului Juvenalie de Kroutitsky et Kolomna, părintele Victor Grigorenko, starețul mănăstirii, a decis organizarea unei noi expoziții permanente dedicate acestei mari perso­nalități ortodoxe contemporane. Ceremonia de inaugurare a Muzeului „Alexandre Men” a avut loc duminică, 20 ianuarie, chiar în ziua de naștere a părintelui. Majoritatea colec­țiilor expuse în muzeu reunesc cărți, manuscrise, fotografii şi obiecte liturgice care i-au apar­ținut părintelui.