Muzeul eparhial din Galați, gazdă primitoare în Noaptea Muzeelor

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 Mai 2023

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos s-a aflat și anul acesta pe lista instituțiilor culturale din Galați care și-au deschis porțile până târziu sâmbătă, 13 mai, în cadrul celei de-a 19-a ediții a Nopții Muzeelor.

Muzeul eparhial a oferit publicului iubitor de cultură, pe lângă expoziția permanentă aflată în spațiul muzeului, alte expoziții temporare, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.

Astfel, vizitatorii muzeului eparhial au avut prilejul de a admira în Sala „Sergiu Dumitrescu” expoziția „Portrete - tablouri, schițe, grafică”, organizată în colaborare cu Aso­ciația „Pro Boholț”, prin colecțio­narul de artă, domnul Vasile Joantă. Totodată, în holul principal de la intrarea în muzeu, a fost organizată expoziția de etnografie „Ia românească” și „Interior de casă tradițională - în jurul mesei”, realizate în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați.

Manifestarea culturală a fost animată și de concerte susținute de grupuri de copii și formații muzicale din Galați, între acestea numărându-se Corala de cântăreți bisericești „Ortodoxia” și Grupul „Kalofonis” din județ. Momente artistice de cântece și dansuri tradiționale româ­nești au susținut și Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului” și Fanfara „Valurile Dunării”.

Apogeul circuitului muzeal a fost constituit, însă, de paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din incinta așezământului, unde ­s-au putut închinat unui fragment din moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aflat în tezaurul sacru al sfântului lăcaș.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat mulțimea tinerilor, a familiilor cu copii și, în general, a credincioșilor de toate vârstele care, în Noaptea Muzeelor, și-au manifestat dorința de a cunoaște mai mult și mai bine realitățile istorice, mărturiile culturale și profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.