Muzica bisericească unită cu rugăciunea contribuie la cultivarea sănătăţii sufleteşti

Data: 26 Octombrie 2024

Ediția a 16-a a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul! se desfășoară în Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi în Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, context în care este evidențiată valoarea terapeutică a cântării liturgice.

Din Vechiul Testament, cunoaștem că psalmodierea poartă în sine remediul vindecării de patimile şi de suferinţele provocate adesea de o viaţă trăită departe de Dumnezeu: „David, luând harpa, cânta şi lui Saul îi era mai uşor şi mai bine şi duhul cel rău se depărta de el” (1 Regi 16, 23). Având un fond alcătuit din texte biblice şi imnografice, înveșmântate în podoabă sonoră vocală, muzica bisericească are multiple funcții: catehetică, apologetică, euharistică, comunitară. În același timp, muzica ajută la cultivarea sănătății sufletești a celor care o cântă şi a celor care o ascultă participând la slujbele Bisericii. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îi îndemna pe creștinii din vremea sa: „Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-I, în psalmi, în laude şi în cântări duhovniceşti” (Coloseni 3, 16), iar Sfântul Apostol Iacov îndeamnă zicând: „Este vreunul dintre voi în suferință? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi” (Iacov 5, 13).

În Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, ansamblurile corale, câștigătoare ale celor patru categorii ale Secțiunii A. Interpretare din cadrul festivalului-concurs, au susținut concerte la nivel mitropolitan și național, arătând că muzica bisericească, în ambele ei forme (monodică şi corală), este izvor de pace, bucurie și iubire față de Dumnezeu și de semeni. Mâine, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, aceste coruri vor oferi răspunsurile la Sfânta Liturghie sau vor susține recitaluri de muzică la biserici sau paraclise ale unor spitale din Bucureşti, aducând mângâiere sufletelor celor aflați în suferință.

Totodată, în Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, festivalul-concurs a contribuit la dezvoltarea repertoriului muzical românesc. La Categoria I. Lucrări psaltice a Secțiunii B. Compoziție, concurenţii au realizat lucrări cuprinzând cântări din slujba Sfinţilor doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Asia, iar la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonico-polifonice, au compus lucrări pentru cor mixt sau de voci egale, folosind versete selecţionate dintr-un singur psalm, având ca temă suferinţa şi vindecarea prin credinţă.

Ca în fiecare an, etapa finală a acestei ediții a avut și o dimensiune academică, prin organizarea unei conferințe cu tema Credință și vindecare prin muzică la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, în ziua de 25 octombrie 2024.

Cu bucurie, îi felicităm pe toți cei care au contribuit la desfășurarea acestui eveniment: organizatori, colaboratori ai acestora, ansambluri corale participante, compozitori, conferențiari și prezentatori. Mulțumim publicului din sală și celor care au urmărit concertul prin intermediul TRINITAS TV și Radio TRINITAS, dorindu-vă tuturor sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj rostit la Festivalul-Concurs Național de ­Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a 16-a, Palatul Patriarhiei, 26 octombrie 2024.