Nașterea Domnului prăznuită de bănăţeni

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 28 Decembrie 2015

În Mitropolia Banatului, marele praznic al Naşterii Domnului a fost cinstit în mod deosebit la catedralele din Timişoara, Arad şi Caransebeş. Aici, slujbele de Crăciun au fost săvârşite de cei trei chiriarhi bănăţeni, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârşit Sfânta Liturghie la praznicul Naşterii Domnului în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba de Crăciun au participat numeroşi credincioşi timișoreni și oficialităţi publice. În cadrul slujbei s-a dat citire Pastoralei de Crăciun a Înalt­preasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan adresată clerului, cinului monahal şi drept-măritorilor creş­tini din cuprinsul Eparhiei Timi­şoarei, iar în final, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a îndemnat credincioşii la bucurie duhovnicească şi nădejde în mai bine. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu începe Era iubirii, în care a binevoit Dumnezeu să ne naștem și noi. `Întruparea este un act ce a marcat pentru veșnicie creația lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu Se îmbracă într-o mantie de țărână, ca să ne ridice pe noi din umbra morții.” În final, corala Catedralei Mitropolitane, condusă de pr. Dan Dragomir, a interpretat o serie de colinde tradiţionale româneşti.

Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de cre­dincioşi au venit din tot oraşul pentru a se ruga în prima zi de Crăciun şi pentru a primi binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu. La momentul cuvenit, chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul „Trei cântări bisericeşti” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Matei 2; Gal. 4), iar acestea, într-o unitate pe temei biblic, arată legătura dintre Dumnezeu şi oameni prin credinţă, pace şi dreptate. Acestea sunt Slavoslovia mare şi Colinda „Mărire-ntru cele înalte” (cf. Luca 2, 14), precum şi „Mare este taina creşti­nă­tă­ţii” (cf. I Tim. 3, 16), aprofundarea lor îndemnând la o ade­vărată trăire a măreţiei praznicului, a amintit Înaltprea­sfinţitul Părinte Timotei. Răs­pun­surile liturgice au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de diac. Laviniu Morariu. Părintele Simion Mladin, eclesiarhul noii catedrale, a dat citire la final Pastoralei Înalt­prea­sfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru Cră­ciunul anului 2015, intitulată „Crăciunul în predica Sfântului Ioan Gură de Aur”. În seara zilei, Înalt­prea­sfinţitul Părinte Timotei a participat la slujba Vecerniei în biserica cu hramul „Naşterea Domnului”, din cartierul Micalaca Veche II. După terminarea slujbei, corul acestei parohii a susţinut un frumos concert de colinde.

La praznicul Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, membri ai Permanenţei Consiliului eparhial, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au săvârșit la Sfântul Altar. La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale și judeţene, precum şi numeroşi credincioşi, care au venit la sfânta biserică să se îmbogățească duhovnicește în ziua Nașterii Mân­tuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale „Învierea Dom­nului” din Caran­sebeș.

„Îi mulțumim bunului Dum­nezeu că ne-a învrednicit să ajungem după 40 de zile de urcuș duhovnicesc și așteptare, să ne închinăm cu îngerii, păstorii și magii Pruncului divin, care se naște și în acest an în Betleemul Iudeii, însă dorește să se nască și înlăuntrul nostru. Dorim tuturor preoților și credincioșilor din eparhia istorică a Caran­sebeșului un Crăciun binecuvântat, sărbători cu pace și liniște, să avem să­nătate sufle­tească și trupească și să mergem mai departe pe drumul pe care Iisus Hristos ni l-a arătat, căci El este calea, adevărul și viața”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Catedrala Episco­pală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în anul centenarului instalării Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caran­sebeş (1910-2010). Sâm­bătă, 26 decembrie, Prea­sfin­ţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşu­lui, a participat la sărbătoarea Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei prăz­nuit în mod ­deosebit la Drobeta-Turnu ­Severin.