Naşterea Maicii Domnului, serbată la Catedrala Mitropolitană din Limassol, Cipru

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 08 Septembrie 2024

Cu prilejul sărbătorii Naşterea Maicii Domnului, în Catedrala Mitropolitană „Panagia Pandanassa” din Limassol, Cipru, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie, Mitropolit de Limassol, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi membrii delegaţiei Patriarhiei Române care a dus în Cipru moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian de la Parohia Zlătari din Bucureşti.

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a unit în rugăciune, în Catedrala Mitropolitană din Limassol, cu prilejul hramului acesteia, ie­rarhi, preoţi, diaconi şi numeroşi credincioşi ciprioţi şi români. Cuvântul de învăţătură a fost rostit în cadrul slujbei de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a reliefat că Fecioara Maria a fost rodul îndelungatelor rugăciuni ale Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, dumnezeieştii părinţi ce ne-au arătat că, deşi uneori răspunsul lui Dumnezeu întârzie, totuşi niciodată acesta nu lipseşte. „Din neamul celor drepţi, al lui Isaac şi Rebeca, Iosif şi Asineta, Moise şi Semfora, Zaharia şi Elisabeta, dumne­zeieştii părinţi Ioachim şi Ana ne arată răspunsul bun primit de la Dumnezeu, care uneori poate întârzia, dar niciodată nu lipseşte. Ziua de astăzi este o zi de mare bucurie pentru întreaga Biserică, aşa cum a fost pentru întreg neamul omenesc ziua când s-a născut din binecredincioşii părinţi Ioachim şi Ana cea care avea să fie plină de daruri, Maica Domnului, prin care ne-a venit nouă oamenilor mântuirea. Învăţăm din pomenirea acestei zile răbdarea fără margini şi nădejdea nestrămutată pe care le-au avut Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti părinţi Ioachim şi Ana. Rodul rugăciunii lor a fost această pruncă, ce avea să aducă mântuirea oamenilor. Părinţii Bisericii ne spun că Arhanghelul Gavriil, atunci când a fost trimis la ea să-i aducă vestea cea bună, s-a cutremurat de curăţia gândurilor Fecioarei”, a subliniat ierarhul. 

În continuare, Preasfinţia Sa a precizat că sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului îi îndeam­nă pe creştini la credinţă puternică şi la men­ţinerea nădejdii că Dumnezeu nu-Și va întoarce faţa de la toţi cei care-I cer ajutorul cu smerenie şi credinţă. „Ioachim şi Ana au adus binecuvântare lumii prin cea care s-a născut din ei. Părinţii Bisericii au învăţat că Dumnezeu Cuvântul S-a născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, iar ca Om, din Fecioara Maria, la plinirea vremii. Sinodul al 3-lea Ecumenic de la Efes a numit-o pe Maica Domnului Theotokos, adică Născătoare de Dumnezeu. Marea noastră bucurie şi nădejde este Fecioara Maria, cea plină de har, cea de a cărei curăţie s-a minunat însuşi Arhanghelul, atunci când a venit să-i aducă vestea că-L va naşte pe Mântuitorul lumii”, a ­spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.

La final, Preasfinţia Sa şi-a exprimat bucuria pentru împreună-slujirea cu Mitropolitul Ata­na­sie al Limassolului, adresându-i acestuia mulţumiri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „întrucât a primit delegaţia Patriarhiei Române cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian în eparhia sa. Nădăjduim că, într-o zi, când Înaltpreasfinţia Sa va putea, va poposi şi el la Bucureşti pentru a aduce binecuvântarea sfinţilor ale căror moaşte le are aici şi ne va împărtăşi din experienţa vieţii sale”.