Naveta Discovery, 30 de ani de la prima lansare

Data: 29 August 2014

La data de 30 august anul acesta se împlinesc 30 de ani de la primul zbor al celei mai cunoscute navete spaţiale - Discovery. Ele au fost create cu scopul de a micşora cheltuielile necesare lansărilor în spaţiu - cheltuieli care erau uriaşe atunci când se foloseau rachete, care puteau „evolua“ o singură dată - navetele spaţiale au avut parte de suişuri şi coborâşuri, două dintre ele distrugându-se în zbor, cum au fost cazurile navetelor Challenger şi Columbia.

În 1984, naveta Discovery a fost lansată cu succes, revenind fără probleme la sol. Astfel, ea putea fi refolosită, ceea ce s-a şi întâmplat, executând pe durata ei de viaţă 39 de zboruri, petrecând în spaţiu 365 de zile, timp în care a completat 5.830 de orbite şi a parcurs 238.539.663 kilometri.

Naveta Discovery a participat la misiuni de asamblare a Staţiei Spaţiale Internaţionale şi a fost cea care a lansat celebrul telescop spaţial Hubble, poziţionare graţie căreia telescopul a furnizat pământenilor imagini mai clare ca oricând, nemaiavând între lentilele sale şi univers atmosfera Pământului. Naveta Discovery a mai lansat şi sateliţi, precum şi sonda Ulysses. În două rânduri s-a dorit „pensionarea“ navetei Discovery, dar de fiecare dată a fost rechemată la datorie, după tragediile navetelor care s-au dezintegrat, luând cu ele în stele, la propriu, şi pe ocupanţii lor astronauţi.

Astfel, în anul 1986, după explozia în atmosferă a navetei Challenger, Discovery a preluat misiunea acesteia şi, la fel, mulţi ani mai târziu, a fost reactivată în 2005 şi 2006, după dezastrul navetei Columbia, care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferă, odată cu cei şapte membri ai echipajului, accident petrecut în anul 2003. (Dan Cârlea)