Noi coloranţi ce pun în pericol sănătatea

Data: 01 Septembrie 2008

Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un ordin privind aditivii utilizaţi în produsele alimentare. Ordinul se află în dezbatere publică până la data de 24 septembrie, însă criticile nu au întârziat să apară. Astfel, prof. dr. Gheorghe Mencinicopsci, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră că cei trei noi îndulcitori - taumatina (E 957), sarea de aspartam-acesulfam (E 962) şi sucraloza (E 955) - nu erau necesari. Mai mult, aceştia dăunează sănătăţii, pe termen lung fiind cancerigeni. Organismele europene vor reevalua toate E-urile de pe piaţă, ca urmare a unor noi descoperiri ştiinţifice ce au scos la iveală anumite riscuri, în special asupra copiilor.

Proiectul de ordin al ministerului Sănătăţii Publice privind aditivii alimentari introduce alţi edulcoranţi, existând posibilitatea ca dulciurile să conţină trei noi îndulcitori artificiali, iar produsele din carne mai mulţi nitriţi şi nitraţi, care pun în pericol sănătatea consumatorilor, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopsci, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. El spune că cei trei noi îndulcitori - taumatina (E 957), sarea de aspartam-acesulfam (E 962) şi sucraloza (E 955) - nu erau necesari. Prof. Mencinicopsci a explicat că sucraloza este o zaharoză modificată chimic, taumatina este un îndulcitor extras dintr-un fruct exotic, iar sarea de aspartam-acesulfam este o combinaţie între doi îndulcitori incriminaţi că, pe termen lung, sunt cancerigeni. Produsele cu îndulcitori pot determina tulburări de creştere sau ale activităţii sistemului nervos în cazul copiilor şi adolescenţilor, a adăugat el. Ultimele studii arată că sucraloza ar avea efecte asupra timusului care este responsabil de sistemul imunitar, ce este deja scăzut din cauza factorilor de mediu, a alimentaţiei. Potrivit specialistului, argumentul că trebuie să ne supunem directivelor europene nu stă în picioare, în condiţiile în care acestea sunt negociabile şi nu obligatorii. Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un ordin privind aditivii utilizaţi în produsele alimentare. Ordinul se află în dezbatere publică până la data de 24 septembrie şi transpune Directiva Comisiei Europene nr. 60/2008 din 17 iunie 2008. Această directivă stabileşte criteriile specifice de puritate privind îndulcitorii autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare. Actul normativ face referire şi la unele produse tradiţionale din carne, conservate prin uscare sau saramurare. Pentru conservarea acestora sunt folosiţi nitriţii şi nitraţii: E 249, E 250, E 251, E 252. În aceste cazuri se propune alinierea la produse de pe piaţa Uniunii Europene. Prof. dr Gheorghe Mencinicopsci atrage atenţia că este posibil ca unele produse străine din carne să conţină cantităţi mai mari de nitraţi sau nitriţi decât cele autohtone. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare recomandă să se consume cât mai multe legume şi fructe şi mâncare procesată acasă. E-uri interzise de legislativul european În acest timp, legislativul European a adoptat un pachet legislativ care înăspreşte regulile privind utilizarea E-urilor din alimente (aditivi, enzime şi arome). Potrivit deciziilor PE, toate E-urile permise acum vor fi reevaluate, urmând ca unii coloranţi (precum E107 sau E110) să fie interzişi dacă se confirmă bănuielile că dăunează sănătăţii, în special a copiilor. Potrivit legislaţiei europene, aditivii alimentari ar trebui aprobaţi şi utilizaţi numai dacă îndeplinesc anumite criterii: să fie siguri atunci când sunt utilizaţi, să existe o necesitate tehnologică pentru utilizarea lor. În paralel cu procedura de autorizare pentru noii aditivi alimentari, toţi aditivii existenţi pe piaţă (aproximativ 300) vor fi reevaluaţi în mod gradual.