Noi parohi în localităţile Nicolae Bălcescu și Secaș

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 19 Octombrie 2018

De curând, în parohiile Nicolae Bălcescu și Secaș din cadrul Arhiepiscopiei Aradului a avut loc primirea de noi păstori în cadrul acestor comunități, preoți tineri, dornici să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu în parohiile încredințate.

În seara zilei de 14 octombrie, în Duminica a 21-a după Rusalii, părintele protopop Nelu Mercea, alături de un sobor de preoți, a săvârșit Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu ocazia zilei de prăznuire a acesteia, în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de absolvenți, studenți și elevi ai școlilor teologice arădene. La slujbă a participat un număr impresionant de credincioși, din parohie și din parohiile învecinate, precum și credincioși din Arad.

​La finalul slujbei, din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, părintele Nelu Mercea, protopopul Lipovei, a oficiat instalarea tânărului preot Cosmin-Mihai Iordăchescu ca paroh al acestei sfinte biserici şi i-a înmânat acestuia Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii, evidențiind simbolismul acestora pentru cel căruia se încredințează.
​Noul preot al Parohiei Nicolae Bălcescu a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru slujirea preoţească cu care a fost învrednicit și pentru toate binefacerile revărsate asupra sa și asupra familiei sale, a mulțumit deopotrivă Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru frumoasa misiune de a fi păstor sufletesc al credincioșilor din parohia încredințată spre păstorire.

​Nu în ultimul rând, noul preot a adresat un cuvânt de mulțu­mire părintelui protopop și părintelui pensionar Teodor Barna, care vreme de 25 de ani a păstorit credincioșii acestei parohii. Mulțumiri au fost aduse și preoților slujitori, repre­zen­tanților oficialităților locale, precum și tuturor  cedincioșilor prezenți la acest eveniment important al întregii comunități din parohia încredințată.

De asemenea, în aceeași zi, în Protopopiatul Sebiș, a avut loc instalarea noului preot Ghiță-Dănuț Tulcan  în Parohia Secași, cu filia Iacobini, de către pr. Alexandru Botea, protopopul Sebișului, în prezența nume­roșilor credincioși ai parohiei. Părintele protopop a mulțumit părintelui pensionar Petcuț Tuțu pentru cei 41 de ani de slujire și dăruire în slujirea preoțească. Apoi părintele protopop a înmânat noului preot Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, îndemnându-l să propovăduiască cu râvnă aceeași învățătură neștirbită, lăsată de Hristos și propovăduită de Sfinții Părinți ai Bisericii noastre. Noul preot a mulțumit credincioșilor și părintelui Tuțu pentru dragostea cu care a fost primit, îndemnându-i să participe în continuare cu aceeași dragoste la slujbele bisericii.