Noi propuneri de canonizare în Patriarhia Ecumenică

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 03 Noiembrie 2019

Duminică, 20 octombrie, în cadrul întâlnirii Patriarhului Ecumenic Bartolomeu cu reprezentanţii mănăstirilor din Sfântul Munte Athos la Karyes, Sanctitatea Sa a anunţat propunerea de canonizare a patru viețuitori aghioriţi: Daniil Katunakiotul (1846-1929), Ieronim Simonopetritul (1871-1957), Iosif Isihastul (1898-1959) şi Efrem Katunakiotul (1912-1998), anunță agen­ția de știri orthodoxianewsagency.gr, știre preluată de myocn. net, pemptousia.com, orthodoxie.com și de basilica.ro.

Aflat în cea de-a șaptea vizită oficială în Sfântul Munte în calitate de patriarh, Sanctitatea Sa a fost primit la biserica Mănăstirii Protaton, locaș de cult simbol al Sfântului Munte și biserică ce adăpostește Icoana Maicii Domnului `Axion Estin~. Patriarhul Ecumenic a fost întâmpinat de Protepistatul Sfântului Munte, părintele Simeon Dionisiatul, împreună cu ceilalţi membri ai Sfintei Epistasii, de stareții mănăstirilor aghiorite și de reprezentanții autorității politice și militare a Sfântului Munte, cărora li s-au adăugat numeroși monahi și pelerini.

Alocuțiunea de primire a Preafericirii Sale a fost rostită de arhimandritul Petru, sta­rețul Mănăstirii Dionisiu. În cuvântul rostit cu acest prilej, Sanctitatea Sa a subliniat: „Sfinţenia este chintesenţa acestui loc, iar sfinţii noştri sunt ceea ce are Biserica mai de preţ”.

Tot acum, Patriarhul Constan­­tinopolului a anunțat intenția Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de introducere în procedura de examinare spre canonizare a dosarului părintelui arhimandrit Sofronie Saharov (1896-1993), ucenic și biograf al Sfântului Siluan Athonitul și fondator în 1959 al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia.

Anunțul a stârnit lacrimile aghioriților prezenți la întâlnire, aceștia considerând a­nunțul drept o binecuvântare a Patriarhului Ecumenic oferită Muntelui Athos, a mai precizat www.orthodoxianewsagency.gr.