Noi reguli pentru micii fermieri care procesează lapte

Un articol de: Angelica Biruță - 17 Iulie 2023

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un nou ordin pentru fermierii care fabrică produse lactate în unitățile de prelucrare a laptelui cu volum mic de producție, din regiuni supuse unor constrângeri geografice sau defavorizate.

Astfel, reglementările din Ordinul nr. 74/2023, publicat în Monitorul Oficial, se aplică unităților de prelucrare a laptelui a căror capacitate de producţie nu depășește 180.000 de litri lapte/an în cazul unităților de procesare a laptelui, și 60.000 de litri lapte/an în cazul centrelor de prelucrare a laptelui integrate sau aparținând exploa­tației și atelierelor locale de prelucrare care funcționează în baza înregistrării sanitar-veterinare.

Ordinul se aplică fabricilor mici de procesare din „regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice: localităţile din Delta Dunării; localităţile din zona montană prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii nr. 97/1.332/ 2019; localităţile din zonele defavorizate - în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului -, care au dezvoltat creşterea animalelor ca o parte importantă a economiei locale, au un interes turistic deosebit asociat consumului de produse locale, au un teren accidentat şi alte caracteristici geografice speciale, o reţea rutieră într-o stare precară, un număr insuficient de mijloace adecvate de transport pe distanţe lungi şi condiţii meteorologice adesea nefavorabile”.