Nou centru socio-educativ pentru copiii din familii defavorizate, la Gilău, Cluj

Un articol de: Alexandra Andereș - 01 Iunie 2016

Centrul socio-educativ „Sfântul Ioan Valahul” realizat de Aso­ciația „Filantropia Ortodoxă” Cluj-Napoca, în parteneriat cu primăria Gilău și Protopopiatul Cluj I, a fost inaugurat luni, 30 mai, în prezența Înaltprea­sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficialităților județene şi locale, precum și a cadrelor didactice și a elevilor instituției.

IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba de sfeştanie şi a subliniat în cuvântul adresat celor prezenți, importanța vitală a educației: „E mare lucru să ne preocupe educarea copiilor și a tinerilor pentru că ei au în mână steagul viitorului și cum îi formăm așa îi vom avea și așa va fi țara. Acest program socio-educativ se înscrie în această frământare pentru a le oferi celor mici posibilitatea de a ajunge oameni mari, cuminți și bine educați”.

Au mai luat cuvântul reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, apoi IPS Mitropolit Andrei a oferit „Diplome de aleasă cinstire” celor implicaţi în acest proiect.
În mod deosebit, cel care va coordona centrul, părintele Iosif Hulpe, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru munca sa în folosul centrului.
Centrul socio-educativ „Sfântul Ioan Valahul” beneficiază de o clădire nouă, realizată din fonduri europene, cu sprijinul primăriei Gilău. Imobilul situat în curtea Liceului „Gelu Voievod” din localitate, unde studiază elevi din clasele I-IV, le va oferi copiilor ce provin din familii defavorizate șansa de a benefica de programul de tip „after school”, în vederea prevenirii abandonului școlar și îmbu­nătățirii calității învăță­mân­tului.