Nou preot militar la Garnizoana Bistrița
Noul preot militar al Garnizoanei Bistrița, pr. Cristian Marțian, a fost instalat, miercuri, 11 ianuarie, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Slujba religioasă și ceremonialul militar s-a desfășurat la sediul Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te-Deum și a rostit un cuvânt de învățătură despre legătura dintre Biserică și Armată, oferind exemple din Sfânta Scriptură de ostași apropiați de Dumnezeu: „De când există neamul nostru, Biserica a fost înfrățită cu armata. În Sfânta Scriptură sunt câteva exemple despre cât de mare a fost virtutea unor ofițeri deosebiți. În Capernaum, orășelul iubit de Domnul Iisus Hristos, a trăit un căpitan care avea o ordonanță ce era grav bolnavă și a intervent la Domnul Iisus Hristos să o tămăduiască. Au mijlocit pentru el și bătrânii cetății care i-au spus Domnului Hristos că merită să-i facă lucrul acesta pentru că el a construit și sinagoga. Or, el, ofițerul acela roman, era păgân, dar era credincios. Și Domnul Hristos, văzând stăruința lui I-a tămăduit ordonanța și a făcut o apreciere: <Niciodată nu am găsit în Israel, în poporul lui Dumnezeu, cel credincios, niciodată nu am găsit atâta credință>. Un ofițer cu credință. Într-o altă cetate din Israel, în Cezareea, era un alt ofițer, care atunci când Sfântul Petru era acolo și predica, s-a convertit, el cu toată casa lui”. Ierarhul a arătat, astfel, că „de la răsăritul creștinismului au fost ofițeri care credeau tare în Dumnezeu și aveau o viață spirituală”.
În cadrul ceremoniei, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, a dat citire deciziei de numire a noului preot militar, iar la final IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a înmânat părintelui Cristian Marțian Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii, simbolurile misiunii preoțești.
Ceremonialul desfășurat pe platoul din incinta garnizoanei Bistrița s-a încheiat cu defilarea militarilor garnizoanei. La acest eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităţilor publice judeţene şi locale și ai instituţiilor judeţene din Sistemul Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională și numeroși slujitori ai Domnului, între care s-au aflat și protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, protopopul de Dej, Ioan Buftea și protopopul de Gherla, Paul Iulian Isip.