Nou preot militar la Garnizoana Bistrița

Un articol de: Oana Rusu - 14 Ianuarie 2017

Noul preot militar al Garnizoanei Bistrița, pr. Cristian Marțian, a fost instalat, miercuri, 11 ianuarie, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Slujba religioasă și ceremonialul militar s-a desfășurat la sediul Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te-Deum și a rostit un cuvânt de învățătură despre legătura dintre Biserică și Armată, oferind exemple din Sfânta Scriptură de ostași apropiați de Dumnezeu: „De când există neamul nostru, Biserica a fost înfrățită cu armata. În Sfânta Scriptură sunt câteva exemple despre cât de mare a fost virtutea unor ofițeri deosebiți. În Capernaum, oră­șelul iubit de Domnul Iisus Hristos, a trăit un căpitan care avea o ordonanță ce era grav bolnavă și a intervent la Domnul Iisus Hristos să o tămăduiască. Au mijlocit pentru el și bătrânii cetății care i-au spus Domnului Hristos că merită să-i facă lucrul acesta pentru că el a construit și sinagoga. Or, el, ofițerul acela roman, era păgân, dar era credincios. Și Domnul Hristos, văzând stăruința lui I-a tămăduit ordonanța și a făcut o apreciere: <Niciodată nu am găsit în Israel, în poporul lui Dumnezeu, cel credincios, niciodată nu am găsit atâta credință>. Un ofițer cu credință. Într-o altă cetate din Israel, în Cezareea, era un alt ofițer, care atunci când Sfântul Petru era acolo și predica, s-a convertit, el cu toată casa lui”. Ierarhul a arătat, astfel, că „de la răsăritul creș­tinismului au fost ofițeri care credeau tare în Dumnezeu și aveau o viață spirituală”.

În cadrul ceremoniei, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, a dat citire deciziei de numire a noului preot militar, iar la final IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a înmânat părintelui Cristian Marțian Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia bisericii, simbolurile misiunii preoțești.

Ceremonialul desfășurat pe platoul din incinta garnizoanei Bistrița s-a încheiat cu defilarea militarilor garnizoanei. La acest eveniment au luat parte repre­zentanți ai autorităţilor publice judeţene şi locale și ai instituţiilor judeţene din Sistemul Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională și nu­meroși slujitori ai Domnului, între care s-au aflat și protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, protopopul de Dej, Ioan Buftea și protopopul de Gherla, Paul Iulian Isip.