Nouă raclă pentru moaştele sfinţilor ocrotitori

Data: 31 Martie 2013

Noua raclă cu moaştele Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist de la Parohia „Iancu Vechi“ - Mătăsari din Bucureşti a fost sfinţită sâmbătă, 30 martie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Aceasta a fost adusă în biserica parohiei ieri de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie.

Slujba de sfinţire a noii racle a fost săvârşită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa patriarhală, în prezenţa preoţilor slujitori de la Catedrala patriarhală şi a părintelui consilier patriarhal Constantin Stoica, parohul Bisericii „Iancu Vechi“ - Mătăsari. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că iniţiativa de punere în valoare a moaştelor aflate la Parohia „Iancu Vechi“ - Mătăsari reprezintă o lucrare de o frumoasă grijă pastorală pentru credincioşi, dar şi de cinstire a sfinţilor care ocrotesc biserica parohiei. „Odată cu rezidirea bisericii, s-a dorit să se refacă cinstirea şi preţuirea sfintelor moaşte printr-o raclă nouă şi frumos împodobită. Aceasta arată că biserica scoate în evidenţă racla cea nouă, iar racla cea nouă scoate în evidenţă biserica cea nouă. Astfel, în această înnoire a bisericii şi a raclei care poartă moaştele Sfinţilor Mucenici Eustaţie şi ale familiei sale se constată că avem o râvnă sfântă pentru a întări comuniunea cu sfinţii ocrotitori, dar şi pentru a intensifica demnitatea unei parohii“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Slujire şi binecuvântare arhierească 

Noua raclă din argint cu moaştele Sfinţilor Mucenici Eustaţie, ale soţiei sale Teopista şi ale fiilor lor Agapie şi Teopist, realizată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost adusă ieri de delegatul Patriarhului Bisericii noastre, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Potrivit tradiţiei ortodoxe, înainte de a fi săvârşită Sfânta Liturghie, noua raclă a fost purtată în procesiune împrejurul Bisericii „Iancu Vechi“ - Mătăsari, iar apoi a fost aşezată în baldachinul din interiorul lăcaşului de cult. 
 
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale pericopei evanghelice şi ale duminicii, precizând că Sfinţii Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist pot fi consideraţi ocrotitori ai familiei creştine. Aceste sfinte moaşte se păstrează în biserica Parohiei „Iancu Vechi“ - Mătăsari din anul 1840, când au fost aduse de la Baia, judeţul Suceava, prima cetate de stat a Moldovei.
 
De asemenea, parohul Bisericii „Iancu Vechi“ - Mătăsari, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, i-a mulţumit Preasfinţitului Episcop Varsanufie Prahoveanul pentru implicarea şi purtarea de grijă în confecţionarea noii racle de argint. 
 
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul coral „Vox Coelestis“ al parohiei, dirijat de Răzvan Rădos. 
 
După Sfânta Liturghie a fost lansat pliantul Parohiei „Iancu Vechi“ - Mătăsari şi a fost aniversat muzicologul Viorel Cosma, membru al comunităţii parohiale care a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani. (Gheorghe-Cristian Popa, Ioan Buşagă)