Noul ambasador al Franţei în vizită de prezentare la Patriarhia Română

Data: 30 Iunie 2014

În ziua de 30 iunie 2014, la Reşedinţa Patriarhală, Prea­fe­ri­ci­tul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de pre­zentare pe Excelenţa Sa Dom­nul François Saint-Paul, Am­basadorul Fran­ţei la Bu­cu­reşti.

Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire şi a menţionat că în timpul celor două luni de când se află în misiune diplomatică în România a călătorit în mai multe regiuni din ţară şi a remarcat rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română îl are în societatea românească. În acest context, ambasadorul Fran­ţei a apreciat că Ortodoxia ro­mânească are un rol important şi în afirmarea valorilor spirituale în Uniunea Euro­pea­nă, românii ortodocşi fiind cel mai mare grup ortodox din sta­tele membre ale Uniunii.

În continuare, Excelenţa Sa Domnul François Saint-Paul a su­bliniat necesitatea unor po­li­tici publice coerente în România, mai ales în domeniile administraţiei publice, educaţiei şi sănătăţii, cu scopul diminuării efectelor sărăciei, declinului demografic şi migraţiei competenţelor, mai ales a tinerilor, fe­no­mene cu impact negativ asu­pra viitorului societăţii româ­neşti.

Preafericitul Părinte P­a­tri­arh Daniel a apreciat că Ro­mâ­nia beneficiază de experienţa şi sprijinul constant al Franţei în continuarea, aprofundarea şi lărgirea cooperării la nivel cultural şi al experienţei insti­tu­ţi­o­na­le, inclusiv la nivelul coope­ră­rii între şcolile teologice din cele două ţări. În acest sens, Pa­tri­arhul României a subliniat importanţa formării academice teoretice, având însă şi aplicabilitate practică, în contextul pro­vocărilor societăţii contemporane. Preafericirea Sa a subli­niat vocaţia europeană a ro­mâ­nilor şi faptul că ţara noastră are cea mai mare diasporă ortodoxă dintre statele membre ale Uniunii Europene. Această rea­li­tate determină Biserica Orto­do­xă Română la dialog respon­sa­bil şi conlucrare eficientă cu instituţiile civile şi bisericeşti din statele membre ale Uniunii Europene, pentru o mai bună integrare socială şi afirmare a identităţii spirituale a ro­mâ­ni­lor. De asemenea, Patriarhul României a menţionat rolul important al Reprezentanţei Pa­tri­ar­hiei Române pe lângă institu­ţiile europene şi contribuţia Cen­tru­lui de presă BASILICA al Pa­tr­iarhiei Române în promovarea valorilor româneşti în context european. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)