Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în vizită de prezentare la Patriarhia Română

Data: 06 Martie 2024

În ziua de miercuri, 6 martie 2024, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa domnul Giles Matthew Portman, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord la București.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de bun-venit în România și a apreciat bogata experiență diplomatică a domnului ambasador. În continuare, Patriarhul României a exprimat speranța continuării și aprofundării relațiilor dintre cele două popoare și, în acest sens, a menționat recenta hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de înființare a unei Episcopii Ortodoxe Române a Marii Britanii, ca urmare a numărului mare de ortodocși români stabiliți, temporar sau definitiv, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Excelența Sa a mulțumit pentru primire și a subliniat faptul că se bucură de numirea în misiunea de ambasador al țării sale în România și de perspectiva cunoașterii realităților socie­tății românești și a bogăției spirituale a poporului român, pe care a observat-o deja în vizitele făcute la diferite mănăstiri și biserici din Moldova și Bucovina.

Patriarhul României a amintit de numeroasele programe social-filantropice, prin intermediul celor peste 850 de instituții ale Bisericii, care corespund nevoilor actuale ale comu­nităților de credincioși, îndeosebi în rândul bătrânilor, al copiilor rămași în grija rudelor şi al familiilor sărace. De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat sprijinul cu totul remarcabil al României, în general, și al Bisericii Ortodoxe Române, în special, acordat refugia­ților din Ucraina, majoritatea mame cu copii, ca urmare a războiului din vecinătatea României și a consecințelor tragice ale acestuia.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh i-a dorit succes domnului ambasador în misiunea sa diplomatică la București.