Noutăţi privind „Sigla calităţii europene“
Deputaţii europeni de la comisia pentru agricultură au sprijinit un studiu privind „sigla calităţii europene“, care va fi rezervată „bunurilor agricole produse în întregime în UE“. Aceasta va permite producătorilor să-şi expună angajamentul pentru calitate, siguranţa alimentară şi respectul standardelor europene. Europarlamentarii au susţinut o parte din regulile existente şi au respins propunerea de combinare a instrumentelor de etichetare privind „denumirea de origine protejată“ şi „specialitatea tradiţională garantată“. Acestea sunt folosite pentru furnizarea de informaţii privind anumite produse precum şampania, brânza şi vinul provenind din anumite zone geografice. Comisia cere UE consolidarea protecţiei anumitor mărci în faţa competiţiei sau produselor contrafăcute, a căror piaţă însumează 14 miliarde de euro anual. Declararea „locului de provenienţă agricolă“ a fost, la rândul ei, susţinută de eurodeputaţii de la comisia pentru agricultură, în cazul în care nu implică anumite costuri adiţionale. Această specificare se aplică produselor în funcţie de principalele materii prime folosite, când 50% din ingrediente provin dintr-un anumit loc. De exemplu, în cazul sucului de portocale se specifică locul de unde provin portocalele, dar nu şi cel de unde provin apa şi celelalte ingrediente.