Numărul romilor şcolarizaţi în România a crescut de două ori în ultimii 20 de ani

Data: 08 Aprilie 2010

Romii din Europa de Est nu merg la şcoală, reiese din tabloul educaţiei copiilor romi din Europa de Est, prezentat la cel de-al doilea summit european privind incluziunea ţiganilor, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE şi de Comisia Europeană la Cordoba, în Spania, care menţionează în acest sens o slabă rată a şcolarizării, segregarea şi excluderea.

În timp ce numărul copiilor romi şcolarizaţi în România s-a mărit de peste două ori în 20 de ani, un studiu publicat în 2008 subliniază că 19% dintre ţiganii cu vârste între 18 şi 29 de ani nu au mers niciodată la şcoală, faţă de 1,8% în rândul celorlalţi copii.

În Polonia, numărul tinerilor romi neşcolarizaţi oscilează între 10% (potrivit asociaţiei ce reprezintă această minoritate) şi 30% (potrivit guvernului), în timp ce în Slovacia 3% dintre copiii romi îşi încheie studiile secundare şi numai 0,3% obţin o diplomă universitară. În Ungaria, 40% dintre tinerii ţigani nu termină şcoala primară şi abia 1% au studii superioare.

Sărăcia, cunoaşterea insuficientă a limbii oficiale, neîncrederea faţă de instituţii, dezinteresul autorităţilor şi chiar intoleranţa din partea restului populaţiei îngreunează accesul mai larg la educaţie, adaugă sursa citată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat Ungaria şi a condamnat Republica Cehă pentru plasarea unor copii romi în şcoli pentru copii cu handicap mintal, acest lucru fiind o practică curentă în regiune, potrivit UNICEF.

În România, asociaţia Romani Criss desfăşoară un program pentru a reduce abandonul şcolar şi a încuraja includerea. La şcoala Darvari (sud), beneficiară a proiectului, frecvenţa la ore a crescut. Copiii, între care şi romi, îşi fac deseori temele împreună şi îşi împart cu plăcere mâncarea şi stiloul, scrie AFP.