O asociație evaluează producătorii locali și acordă marca „produs sătmărean”

Data: 27 Mai 2020

O asociație din județul Satu Mare a început ieri evaluarea producătorilor locali înscrişi pentru certificarea „produs sătmărean”. Asociaţia pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană (ADRS) a demarat proiectul în anul 2018 şi a reuşit înregistrarea mărcii în aprilie 2020, cu scopul de a-i susţine și promova pe producătorii locali şi produsele lor.

„După o perioadă de câteva luni de pregătire, Asociaţia pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană a elaborat un sistem al produselor locale (mărci înregistrate) din judeţul Satu Mare. Acest sistem protejează şi aduce beneficii clar măsurabile producătorilor locali şi brandurilor locale aferente“, subliniază asociația în comunicatul de presă în care anunță organizarea primei şedinţe a comisiei de evaluare a produselor în vederea dobândirii mărcii de „produs sătmărean”.

În şedinţa care a avut loc ieri au fost evaluaţi zece întreprinzători locali care au depus o cerere în acest sens şi care sunt profilați în producerea şi comercializarea următoarelor: miere, vin, patiserie, brutărie, ouă, legume (agricultor), produse artizanale.

Primul criteriu de care s-a ținut cont este dacă producătorii au toate autorizaţiile necesare pentru comercializarea produsului.

„În cazul agricultorilor, experţii agricoli vor face verificări la faţa locului, adică vor verifica terenul cultivat, iar marca Produs Sătmărean se va acorda doar rodului verificat (va putea folosi marca doar pentru ceea ce cultivă, nu şi pentru fructele/legumele cumpărate angro). Producătorii locali care vor primi marca vor putea semnaliza aceste produse în pieţele sătmărene pe un suport pe care va apărea sigla Produs Sătmărean“, a mai arătat asociaţia.

(Cristina Zamfirescu)