O ctitorie închinată Sfinţilor Împăraţi în Cetatea Băniei
Între bisericile închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din Cetatea Băniei, la loc de aleasă cinstire în rândul credincioşilor se află străvechea ctitorie a boierului Constantin Obedeanu, vel paharnic.
Veche de peste 250 de ani, biserica din vechea vatră a urbei poartă astăzi mai departe un nepreţuit crâmpei din istoria Olteniei. Ţinând cont de faptul că aici s-a ctitorit prima şcoală de obşte din Ţara Românească şi al doilea spital organizat, după Spitalul Colţea din Bucureşti, sfântul locaş rămâne important prin valoarea identităţii sale istorice, liturgice şi nu în ultimul rând culturale. Parte a unui complex sistem bisericesc- educaţional-sanitar, gândit în chip luminat la mijlocul anilor 1700, Biserica Obedeanu a rămas neîngenuncheată în straşnicele bătălii pe care le-a purtat cu anii şi cu „vremuirile”. Sfânta Liturghie s-a săvârşit aici neîntrerupt, dând glas dorinţei nobilului ei ctitor de a păstra laolaltă educaţia şi credinţa, pentru sănătatea sufletească şi trupească a poporului. Cu prilejul hramului, preoţii slujitori au făcut amintire de faptele minunate ale boierului Constantin Obedeanu, vel paharnic, despre felul în care şi-a închinat viaţa în credinţă şi despre jertfa sa, care se oferă ca dar de mare preţ peste veacuri.
În cinstea acestui mare artizan de cultură românească s-a făcut pomenire, amintindu-se alături de el, de întreaga sa familie ctitoricească: Stanca, Constantin şi Elena, Ioan şi Ecaterina, Nicolae şi Bălaşa, Elisabeta, Neonil arhimandritul.