O lume văzută prin fereastra de la parter

Data: 16 Noiembrie 2021

Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) a deschis, ieri, expoziția „Fereastra de la parter”, in memoriam Juliana Fabritius Dancu. Artista a locuit la parterul unui bloc din zona Gării de Nord, iar fereastra ei către lume a fost o sursă de inspirație. În paralel, expoziția face trimitere și către viața satului, din care nu lipsesc casele țărănești, costumele populare, lemnul și personajele sculpturale, care animă spațiul expo­zițional. 

„Fereastra de la parter” cuprinde lucrări ale artistei, rămase în patrimoniul unuia dintre copii, şi pe care Sanda Mitache, scenograf şi curatorul expoziţiei, și-a dorit să le expună într-un concept inedit, care să redea atmosfera țărănească și autentică a satului românesc. Juliana Fabritius Dancu a fost pasionată de tradițiile folclorului românesc și săsesc, ea provenind din zona Sibiului. Sanda Mitache afirmă că Juliana Fabritius Dancu a fost un pictor dedicat detaliilor și documentării, iar asta se vede din plin în lucrările expuse. Relația de prietenie dintre ea și marea pictoriță a stat la baza ideii acestei expoziții. 

„Ca scenograf, asemăn meseriei mele munca unui important pictor-documentarist, Juliana Fabritius Dancu, care s-a ocupat în amănunt de tot ce ține de folclorul românesc și săsesc, străbătând toată țara pentru informații, fără a aduce realității adaosuri. Și cum poți aduce un omagiu unei munci bine făcute, acum aproape 80 de ani, decât printr-o expoziție-spectacol, cu un scenariu de bun-gust, de altfel o realitate care s-a întâmplat undeva, unde câțiva copii care se jucau au întâlnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care îi urmărea de la fereastra unui parter și pe care i-a pictat când se dădeau pe derdeluș? Este fantastic că toți acei copii au îmbrățișat meserii artistice, pictori, muzicieni, astăzi participând fiecare cu ceva întru comemorare”, a spus Sanda Mitache la vernisajul expoziției. 

Expoziţia poate fi vizitată la Sala Noua Galerie a MNȚR până la data de 1 decembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (A. D.)