O nouă apariție editorială

Data: 21 Septembrie 2018

La Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei a apărut volumul „Mitropolit dr. Vasile Lazarescu. Pastorale și predici”, ediție critică și cuvânt lămuritor de Mirela-Ioana Borchin și Eugen Dorcescu.

Părintele Mitropolit Ioan al Banatului semnează un cuvânt însoțitor intitulat „Patruzeci plus Unu”, în cadrul căruia mărturi­sește: „Astăzi, când intru în paraclisul din Reședința Mitropolitană, amenajat cu multă dragoste și grijă de Mitropolitul Vasile, parcă-l aud rugându-se, suspinând și lăcrimând. Pe Altarul acestui paraclis, Mitropolitul Vasile i-a adus lui Dumnezeu ultima jertfă: lacrimile sale. L-a sărutat pentru ultima dată și a apoi a început drumul pribegiei”.

Într-adevăr, destinul primului Mitropolit al reînviatei Mitropolii a Banatului, întronizat la 26 octombrie 1947, a fost unul tragic. La cererea autorităţilor comuniste, a fost pus în retragere de către Sfântul Sinod, la 18 decembrie 1961, şi închinoviat la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti, ca simplu monah. Vrednicul de pomenire Mitropolit dr. Vasile Lazarescu al Banatului a trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la Mănăstirea Cernica, fiind înhumat în cripta familială din localitatea Corneşti. În aprilie 1993, conducerea Mitropoliei Banatului a organizat ceremoniile de deshumare a osemintelor şi de transportare a lor în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde, în prezenţa ierarhilor mitropoliei şi a numeroşi clerici şi credincioşi, au fost reînhumate în necropola mitropoliţilor, de sub Altarul catedralei.

Mitropolitul Vasile a publicat volumele: Pârga darului. Cuvântări (Caransebeş, 1936), Praznic luminat. Gânduri de sărbători (Caransebeş, 1940), În ce ne deosebim...? (Timişoara, 1958) şi numeroase alte studii, articole, traduceri, recenzii, cuvântări, pastorale, în periodicele amintite sau în „Anuarele Academiei teologice Andreiane” şi în „Revista Teologică” - Sibiu.

Volumul de față, însoțit și de studiul părintelui vicar eparhial dr. Ionel Popescu, „Mitropolitul Vasile Lazarescu, ierarh martir al Bisericii noastre”, cuprinde extrase din primele două volume ale Mitropolitului Vasile, menționate mai sus, scrise însă pe vremea episcopatului caransebeșean. Cei doi îngrijitori ai volumului, amin­tiți deja, semnează și un „Cuvânt lămuritor”.

Volumul însumează 202 pagini. Se poate obține de la pangarul Catedralei Mitropolitane din Timi­șoara. (Pr. Marius Florescu)