O nouă conferinţă în seria „Glasul Bisericii în cetate” la Zalău
Seria de conferințe desfășurate sub genericul „Glasul Bisericii în cetate” a continuat marţi, 8 noiembrie, cu o nouă întâlnire. Invitatul Episcopiei Sălajului a fost medicul nutriționist și diabetolog prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Invitatul a prezentat în fața auditoriului comunicarea cu tema „Alimentație sănătoasă”, subiectul fiind unul de actualitate, întrucât societatea actuală este una de consum, axată pe optimizarea condițiilor de trai, prin oferirea unei palete diversificate de alimente, care de foarte multe ori pot deveni nocive pentru viața umană. În acest context, invitatul a făcut o prezentare structurală a regimului alimentar corect și eficient, menționând produsele alimentare benefice menținerii unei stări de sănătate prospere și trăgând în același timp un semnal de alarmă cu privire la consumul tot mai evident al produselor alimentare dăunătoare sănătății. De asemenea, pr. dr. Nicolae Hâncu a prezentat o dietă echilibrată și adecvată stilului de viață sănătos, oferind sfaturi și indicații medicale, pe baza cărora se pot evita anumite probleme grave de sănătate.
În cadrul conferinței, invitatul a subliniat și faptul că orice aliment consumat într-un mod irațional devine nesănătos, motiv pentru care este foarte important ca oamenii să fie informați cu privire la cum să mănânce sănătos. În continuare, acesta a vorbit despre piramida alimentară, despre importanța activității fizice regulate și despre respectarea meselor zilnice, prezentând, în paralel, și consecințele nefaste ale alimentației nesănătoase.
În partea a doua a conferinței, invitatul a răspuns întrebărilor transmise de publicul din sală. Astfel, au fost aduse în discuție teme legate de colesterol, diabet, suplimente nutritive și cure de slăbire prin metode intensive.
Prof. dr. Nicolae Hâncu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca, promoția 1963. A obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1971, iar din 1988 profesează ca medic primar în probleme de diabet, nutriție și boli metabolice. Între anii 1988-2009 a fost șeful Secţiei de diabet, nutriţie, boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca. În perioada 1995-2009 a fost profesor şi şeful Catedrei de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, apoi a rămas profesor consultant al universităţii. Din anul 2006 devine Preşedintele Policlinicii Regina Maria din Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea și în prezent. Este autor şi co-autor a peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, a 19 monografii sau tratate și colaborator la 16 cărţi, iar din anul 2011, membru de onoare al Academiei Române.