O nouă etichetă pentru produsele ecologice
▲ Actuala siglă „ae“, care arată originea ecologică a produsului, va fi înlocuită din luna iulie 2010 ▲ Noul logo european va fi stabilit în urma unui concurs la care pot participa toţi studenţii „artişti“ din cele 27 de state membre ale UE ▲ Noul logo ecologic al UE va fi obligatoriu pentru toate produsele ecologice preambalate care provin din cele 27 de state comunitare şi care respectă standardele de etichetare ▲ Cel puţin 95% dintre ingredientele produsului certificat ecologic au fost obţinute după metoda de producţie ecologică, fără fertilizatori chimici, fără organisme modificate genetic ▲
Alimentele ecologice vor avea un nou design în materie de logo, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene demarând un concurs valabil în toate cele 27 de state comunitare. Potrivit CE, studenţii la arte şi design pot participa la competiţia europeană pentru crearea unui nou logo ecologic până la data de 25 iunie. Logo-ul câştigător va fi introdus în luna iulie 2010 drept simbol oficial pentru produsele ecologice de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. „Noul simbol al produselor ecologice va crea o identitate sectorului ecologic din UE. Va fi un suport pentru realizarea pieţei unice a produselor ecologice, iar asta este o veste bună atât pentru producători, cât şi pentru consumatori“, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel. Câştigătorul locului întâi va primi un premiu în bani în valoare de 6.000 de euro, urmând ca cei plasaţi pe locurile doi şi trei să primească 3.500 de euro şi, respectiv, 2.500 de euro. Lucrările se pot încărca pe pagina specială a concursului, www.ec.europa.eu/organic-logo până la data de 25 iunie 2009, data limită a concursului. Competiţia pentru noul logo ecologic UE va fi evaluată de un juriu format din experţi din sectorul agriculturii şi producţiei ecologice, precum şi din profesionişti în design, renumiţi la nivel internaţional. Logo-ul trebuie să fie atractiv, original şi să surprindă diverse aspecte ale agriculturii şi producţiei ecologice. De asemenea, trebuie să prezinte o orientare universală, un impact puternic fără cuvinte şi să aibă un caracter atemporal. Eticheta, obligatorie produselor preambalate Noul logo ecologic al UE va fi obligatoriu pentru toate produsele ecologice preambalate care provin din cele 27 state membre şi care respectă standardele de etichetare. În plus, toate produsele ecologice care nu sunt preambalate şi care provin din UE sau care sunt importate din ţări terţe pot utiliza logo-ul UE în mod voluntar. În UE, regulile privind producţia şi etichetarea produselor ecologice sunt stabilite prin Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului însă mai există şi alte reglementări în domeniu, cel mai nou regulament intrând în vigoare anul acesta, la 1 ianuarie. Potrivit reglementărilor, sigla care arată că produsul este ecologic trebuie să fie prezentă alături de menţiunea pe etichetă a codului organismului de inspecţie care inspectează operatorii din domeniul agriculturii şi certifică şi produsele ecologice. Sigla UE este creată pentru a mări gradul de recunoaştere a produselor ecologice în rândul consumatorilor şi acţionează la fel ca şi siglele naţionale pe care le puteţi observa pe produsele din ţara dumneavoastră. De la 1 ianuarie 2009 este obligatoriu ca produsele conforme cu Regulamentul UE privind producţia agricolă ecologică să poarte sigla europeană. Cum se face agricultura ecologică Agricultura ecologică este un sistem agricol menit să furnizeze consumatorului alimente proaspete, gustoase şi autentice şi care, în acelaşi timp, respectă ciclul natural de viaţă al sistemelor. Pentru a obţine acest lucru, agricultura ecologică se bazează pe un număr de obiective şi principii, la fel ca şi pe bunele practici create să minimizeze impactul omului asupra mediului înconjurător, asigurându-se în acelaşi timp că sistemul agricol operează pe cât de natural posibil. Agricultura ecologică presupune rotaţia culturilor, limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole, interzicerea folosirii organismelor modificate genetic. În agricultura ecologică se foloseşte drept fertilizator gunoiul provenit de la animale, iar pentru o bună recoltă se vor alege speciile de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale. În ceea ce priveşte animalele, acestea vor fi crescute în libertate şi adăposturi deschise, iar hrănirea acestora se va face cu furaje ecologice. Statisticile arată că mulţi consumatori UE caută produse care poartă aceste etichete şi sigle ecologice atunci când cumpără legume sau îşi aleg un fel de mâncare la restaurant sau cantină. Potrivit CE, studiile estimează că piaţa produselor ecologice creşte cu 10-15% pe an. Ce ne spune sigla agriculturii ecologice Sigla UE a agriculturii ecologice şi cele ale Statelor Membre sunt folosite pentru a completa etichetarea şi a mări vizibilitatea alimentelor şi băuturilor ecologice pentru consumatori. Potrivit CE, consumatorii care achiziţionează produse purtătoare de sigla UE pot fi siguri că cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost produse după metoda de producţie ecologică, produsul respectă regulile schemei oficiale de inspecţie şi provine direct de la producător sau procesator, într-un pachet sigilat. De asemenea, produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare. Sigla trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole, această indicaţie fiind dată de expresia „UE“/„non-UE“ sau de numele ţării din UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Dacă operatorii vor dori să-şi vândă produsele într-un alt stat membru UE, trebuie să afişeze o siglă adiţională ce va fi recunoscut pe acele pieţe. Folosirea siglei ecologice UE poate evita această dublare, oferind recunoaşterea în întreaga Uniune Europeană.