O nouă generație de absolvenți ai Liceului Ortodox din Oradea

Un articol de: Pr. Alin Florin Sonea - 06 Iunie 2019

Promoția 2015-2019 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat cursurile liceale în mod festiv, iar elevii cei mai merituoși au fost premiați.

Programul liturgic a cuprins Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum oficiate de soborul părinților profesori de la Liceul Ortodox, în frunte cu pr. prof. Radu Rus, consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și directorul liceului. Programul a continuat cu intonarea imnului academic „Gaudeamus igitur” de către absolvenți, care apoi, împreună cu dirigintele, au participat la ultima oră de dirigenție, unde au retrăit momente din timpul celor patru ani de liceu.

În sala festivă a liceului absolvenții au fost felicitați, iar cei merituoși au fost premiați. În prezidiu s-a aflat, alături de cadrele didactice și elevi, și pr. Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prof. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității Oradea, pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pr. prof. Florin Negru­țiu, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Bihor, Viorica Cherteș, președinte Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Asociației Părinților la nivelul școlii. 

Pr. Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei a transmis din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, un cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru absolvenți, pentru profesorii care i-au îndrumat și pentru părinții care i-au susținut.

Șeful de promoție, absolventul Cătălin Daniel Balint, a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa ierarhului, corpului profesoral și al colegilor din clasele mai mici, amintind experiențele prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu. A urmat momentul predării „cheii succesului” de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a. Dirigintele clasei i-a premiat pe absolvenții care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a oferit premii speciale pentru absol­venții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu. Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Cătălin Daniel Balint.

Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice, i-a revenit absolventului Gabriel Mircea Țoța. Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească, a fost acordat absolventului Daniel Ionuț Domocoș. Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Călin Florin Laurențiu Bărar. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Raul George Gordan a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”. Absolventul George David a primit Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească. Absolventului Ștefan Nicolae Fritea i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare” pentru Patrologie, iar pentru implicare în activități culturale, Darius Adrian Ivan a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Premiul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Vlad Teodor Mihai Matei, pentru implicare în activități filantropice. Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Promoția 2015-2019 este a zecea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceul fiind înființat, în anul 2007, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar în prezent are statutul de „Școală Europeană” și „Școală Ambasador a Parlamentului European”.