O nouă întâlnire la Biserica „Ziua Crucii”

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 07 Iulie 2016

Ca în fiecare săptămână, grupul de cateheză al credincioşilor din Parohia Rovine, Craiova, s-a întâlnit cu pr. Marius Bârlădeanu la Biserica „Ziua Crucii”. Tema de discuţie a fost „Respectul de sine şi respectul faţă de ceilalţi”. Preocuparea pentru învăţătura cea ziditoare de suflet este întărită în fiecare săptămână în mijlocul membrilor grupului de cateheză „Sfântul
Ambrozie cel Mare”.

Alături de preotul coordonator, Marius Bârlădeanu, cei peste 20 de participanţi au avut parte şi în această săptămână de discuţii şi lămuriri cu folos duhovnicesc. Într-o atmosferă familiară, după programul liturgic de rugăciune programat pentru de marţi seara, credincioşii din cartierul Rovine au fost îndemnaţi să mediteze la problema respectului de sine şi faţă de ceilalţi. O adevărată provocare religios-morală, mai mult sau mai puţin neglijată în societatea contemporană.

„Respectul de sine şi respectul faţă de ceilalţi”

În deschiderea întâlnirii, părintele coordonator a punctat principalele puncte de discuţie. S-a evidenţiat în acest sens că „nu mai spune nimeni nimic dacă nu îl ajuţi pe celălalt cu un scaun oferit în sala de aşteptare. Cuvântul «mulţumesc» lipseşte de cele mai multe ori cu desă­vârşire şi nici măcar nu se mai răspunde la salut. Ce este aşadar respectul? El reprezintă în fapt o stare firească, ce vine din interiorul nostru. Este sentimentul de stimă, de consideraţie sau preţuire deosebită pe care îl acordăm fără vreo reţinere celui de lângă noi. Respectul este cel mai elegant mod de a-ţi arăta preţuirea şi aprecierea faţă de cineva. Atunci când vine în raport cu sinele fiecăruia, respectul înseamnă obligaţia morală de a-ţi respecta cuvântul dat, de a-ţi păstra promisiunile făcute. Este starea firească în care ne este interzis să fim răutăcioşi sau îngâmfaţi. Respectul faţă de sine mai este şi atunci când ne îngrijim de felul cum arătăm, cum ne îmbrăcăm sau cum vorbim în prezenţa celorlalţi. Misiunea Bisericii este să modeleze acest respect, să-l umple de dragoste şi preţuire creştinească. Ea trebuie să-i înveţe pe oameni să coexiste, să lucreze împreună darul nepreţuit al mântuirii şi să se bucure de prezenţa nemijlocită a Mântuitorului Hristos”, a spus părintele Bârlădeanu.
Lucrarea de catehizare reprezintă o prioritate în Parohia Rovine. În acest sens s-a înfiinţat anul trecut, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, grupul „Sfântul Ambrozie cel Mare”, coordonat de preotul Marius Bârlădeanu şi susţinut de pr. Titu Manasia, parohul Bisericii „Ziua Crucii”. Activitatea celor peste 25 de membri nu se rezumă la lecţiile săptămânale de cateheză, fiind totodată direcţionată către misiunea social-filantropică din parohie. Sunt împărţite astfel lunar, prin bunăvoinţa şi ajutorul oamenilor de bine, daruri şi ajutoare familiilor nevoiaşe din cartier.