O nouă parohie ortodoxă românească în Germania

Data: 01 August 2023

Preasfințitul Părinte Sofian Bra­șoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a săvârșit duminică, 30 iulie, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica catolică „Sfântul Francisc” din localitatea bavareză Miesbach, Germania, marcând începutul unei noi parohii româ­nești în această zonă. 

Dorința de a intensifica activitatea pastoral-misionară pe teritoriul Germaniei și al celorlalte țări occidentale din cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord este o grijă permanentă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim. După găsirea unei biserici în localitatea Miesbach și organizarea mai multor slujbe, părintele Alexandru Nan, protopop al Bavariei de Sud, a propus, conform rânduielilor canonice, Permanenței Consiliului eparhial înființarea unei parohii pentru românii din Miesbach, Tegernsee și împrejurimi.

Astfel, duminică, 30 iulie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, Prea­sfințitul Părinte Sofian Brașo­vea­nul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte pr. Alexandru Nan, protopopul Bavariei de Sud, pr. Dumitru Aman de la Parohia Garmisch-Partenkirchen, pr. George Saner, de la Centrul bisericesc din München, și diaconul Valentin Băluță. La momentul potrivit din Liturghie, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Simion Toc pe seama nou înființatei parohii cu hramurile „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Alexander Schmorell”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de maicile de la Centrul bisericesc din München.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Sofian Brașo­veanul s-a referit la pericopa zilei, dar a vorbit și despre Sfântul Alexander Schmorell, pe care l-a propus să fie al doilea hram al parohiei. 
La slujbă a fost prezent și diaconul catolic Andreas Marx, ca reprezentant al pr. Michael Mannhardt, protopop catolic de Miesbach, prin a cărui bunăvoință Biserica „Sfântul Francisc” a fost pusă la dispoziția românilor ortodocși.

La sfârșitul slujbei, părintele protoiereu Alexandru Nan i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul, în numele preoților și credincioșilor prezenți, pentru slujba arhierească și frumosul cuvântul de învăță­tură. De asemenea, l-a felicitat pe noul preot, căruia i-a dorit mult succes și pe care l-a asigurat de tot sprijinul în activitatea pastoral-misionară pe care o va desfă­șura pentru românii din zonă, se arată pe mitropolia-ro.de.