O nouă sesiune a examenului de capacitate în Mitropolia Olteniei

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 07 Feb 2017

Mitropolia Olteniei, în colaborare cu Facultatea de Teologie din Craiova, organizează o nouă sesiune pentru examenul de capacitate preoţească, în sesiunea martie 2017. Examenul se va desfă­şura în perioada 28 februarie - 1 martie, la Centrul de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare din Craiova, str. Brestei nr. 24. Astfel, la 28 februarie, de la ora 9:00, este programat examenul scris la dogmatică, misiologie şi administraţie parohială pentru toţi candidaţii. De la ora 14:00, va avea loc examenul oral la teologie liturgică, omiletică, catehe­tică şi muzică bisericească pentru candidaţii din Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. În data de 1 martie, de la ora 9:00, este programat examenul oral la teologie liturgică, omiletică, catehetică şi muzică bisericească pentru candidaţii din Arhiepiscopia Craiovei.

La examenul de capacitate preoţească pot participa absol­venţi ai Facultăţii de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, fii duhovniceşti ai epar­hiilor sufragane Mitropoliei Olte­niei, cu binecuvântarea chiriar­hului locului.

De asemenea, can­didaţii pot fi căsătoriţi sau necă­sătoriţi, iar în urma examenului promovat pot solicita, timp de un an, un post vacant de preot; dacă în această perioadă nu sunt nu­miţi într-un post de preot, trebuie să repete examenul de capacitate. Can­didaţii care obţin o medie mai mare de 9,00 pot solicita timp de doi ani un post vacant de preot. Dacă în această perioadă nu sunt numiţi într-un post de preot, trebuie să repete examenul de capacitate. Media generală de promovare a examenului de capacitate este de cel puţin 7,00, cu nici o notă sub 6,00 la probele examenului.

Depunerea dosarelor se va face la Centrul Mitropolitan din Cra­iova, Biroul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul în perioada 13-24 februarie, achitându-se suma de 200 de lei pentru înscrierea la examen.

Tematica examenului de capacitate întocmită de Facultatea de Teologie din Craiova se află afi­şată în regim permanent pe site-ul Mitropoliei Olteniei, la adresa http://www.mitropoliaolteniei.ro/wp-content/uploads/2012/10/Tematica1.pdf.