O părticică din moaştele Sfântului Paisie de la Neamţ, dăruită Mănăstirii Poltava de IPS Părinte Mitropolit Teofan
În perioada 25-29 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat într-o vizită oficială în Ucraina, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Filip, Mitropolit de Poltava şi Mirgorod. Cu această ocazie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dăruit Mănăstirii „Sfânta Cruce“ din Poltava o părticică din moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi.
La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Filip, Mitropolit de Poltava şi Mirgorod, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de stareţii mănăstirilor Neamţ şi Secu - părintele arhimandrit Benedict Sauciuc şi părintele arhimandrit Vichentie Amariei - şi de părintele arhidiacon Ciprian Rusu, a efectuat o vizită în Ucraina în perioada 25-29 noiembrie 2016. Scopul acestei vizite a fost oferirea către mănăstirea din Poltava, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Filip, a unei părticele din moaştele Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamţ, având în vedere faptul că Poltava este locul naşterii (1722) şi copilăriei Sfântului Paisie.
În cadrul vizitei pe tărâm ucrainean, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat sâmbătă, 26 noiembrie, Sfânta Liturghie într-o bisericuţă dintr-una din peşterile de la Lavra Pecerska. A doua zi, 27 noiembrie, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pavel, Mitropolitul de Vyshhorod şi Cernobâl, Superiorul Lavrei Pecerska, şi cu alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Luni, 28 noiembrie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Poltava, împreună cu IPS Părinte Filip, Mitropolit de Poltava şi Mirgorod, şi cu PS Părinte Veniamin Pogrebna, Episcop de Novo-Sanjarî şi Vicar al Eparhiei de Poltava. La finalul slujbei oficiate la Poltava, IPS Părinte Teofan a oferit în dar obştii de aici o părticică din moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi, aşezată spre cinstire într-o raclă de argint confecţionată în atelierele din România.