O preocupare de şi pentru suflet
Parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei au consemnat anul trecut diverse activități de cateheză, în mare parte dedicate tinerilor. Întâlnirile au fost încununate de binecuvântarea preotului, permanent prezent în mijlocul parohienilor săi.
Activităţile realizate până în prezent sub auspiciile Bisericii din Oltenia au reuşit să integreze o arie largă de beneficii (culturale, educaţionale, sociale, filantropice, misionare, catehetice etc.), îndreptate în mod deosebit spre tineri. Aşa se face că, în decursul timpului, s-au realizat numeroase evenimente, unele dobândind deja o tradiţie bine meritată la nivel naţional şi internaţional. Sute de tineri beneficiază anual de programele educative şi recreative oferite de Arhiepiscopia Craiovei. Începând de la micile întâlniri săptămânale pe grupuri în parohiile din teritoriu şi până la adunările anuale, cu sute de participanţi, Arhiepiscopia Craiovei a oferit dintotdeauna posibilităţi multiple de interacţiune şi activitate. Astfel, după frumoasele experienţe dobândite, legate negreşit de locuri şi oameni de suflet, majoritatea celor implicaţi în această lucrare împărtăşesc darul primit şi altora. Astfel, de la an la an, numărul tinerilor care primesc binecuvântarea Bisericii creşte cu folos pentru suflet, minte şi trup, cu evidente beneficii pentru societate.
„O colină a speranţei”
Din anul 2015 întâlnirile anuale cu tinerii din judeţele Dolj şi Gorj sunt legate de localitatea Poiana, judeţul Gorj. Aici Arhiepiscopia Craiovei a luat în proprietate o parte din terenul Castelului „Roşianu”, ctitorie a familiilor boiereşti Vorvoreanu şi Roşianu de la începutul secolului XIX. Într-un peisaj natural de o aleasă frumuseţe, activităţile au fost organizate în aer liber. Numărul participanţilor a crescut, fiind invitaţi reprezentanţi ai grupurilor de tineri din întreaga Mitropolie a Olteniei. În anul 2015 a avut loc cea de a XI-a ediţie a Congresului Tinerilor din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, a răspuns invitaţiei Arhiepiscopiei Craiovei fratele James Matthew, din partea Mănăstirii Taizé-Franţa. Prezenţa sa a generat astfel impulsul şi dorinţa de a transforma locul de la Poiana într-un Taizé românesc, asemănările şi potenţialul zonei fiind aproape la fel cu cele din vestita abaţie franţuzească. Întâlnirea a avut loc pe data de 6 iunie, tema dezbătută fiind: „Lucrarea tinerilor în Biserică şi misiunea lor în societate”. Prezent la eveniment, părintele diacon Ovidiu Cuncea a moderat luările de cuvânt, destinzând atmosfera prin istorioare cu tâlc şi sfaturi, care au ajuns la inima tinerilor.
În acest context, mesajul IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost unul de suflet, subliniind valoarea şi importanţa acestor întâlniri, organizate „pe colina speranţei” din Poiana. „Ne-am propus să ne reunim aici, pe această colină a speranţei, pentru că Învierea este însăşi nădejdea noastră şi dorinţa de a împlini ceea ce este necesar sufletului nostru, scopul existenţei veşnice: Împărăţia cerurilor. Este o mare bucurie să ne revedem şi să depănăm împreună experienţa de un an. Spunem în acest sens că este vorba de un bilanţ al activităţii cu tinerii din Mitropolia Olteniei. Acest loc a devenit astfel un simbol al tinereţii, al activităţii, al credinţei noastre şi o axă care leagă cerul de pământ. Ne unim şi suntem uniţi în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care în Sfânta Sa Evanghelie are o subliniere specială faţă de tineri, aceea de a-i primi la Dânsul şi de a-i învia. Aşa se face că, dintre toate aceste etape ale vieţii, tinereţea a fost preferată de Mântuitorul, înviind pe fiul văduvei din Nain şi pe fiica lui Iair. Deci, tinerii sunt efectiv ţinta noastră de activitate şi anul acesta, în Biserica Ortodoxă, preocuparea faţă de educaţie şi faţă de tineri are un loc cu totul aparte. Acest mesaj îl consemnăm şi noi astăzi şi îl subliniem în cadrul activităţilor pe care le-am pregătit. Deci, tinerii sunt grija noastră de căpetenie şi aici, în locul acesta, sperăm să împământenim aceste eforturi pentru ca, ori de câte ori cineva trece pe aici, să vadă activitatea tinerilor din Oltenia, din România şi de peste hotare”, a afirmat Mitropolitul Olteniei.
În anii 2016 şi 2017 activităţile cu tinerii la Poiana s-au intensificat. Peste 700 de participanţi din întreaga Mitropolie a Olteniei s-au bucurat de ospitalitatea şi frumuseţea de pe „Colina speranţei” de la Poiana. Astfel, ultima întâlnire a avut ca temă „Familia creştină în contextul provocărilor actuale”. Programul congresului a fost deschis de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Irineu la Altarul bisericii parohiale din Poiana. După slujba euharistică, tinerii, îmbrăcaţi în straie populare olteneşti, au mers în procesiune pe colina din vecinătatea sfântului locaş, unde au fost programate diverse activităţi catehetice şi recreative. Între invitaţii de anul acesta s-au numărat: părintele diacon Ovidiu Cuncea, cunoscut actor şi om de televiziune, prof. Silvia Cârţu, preşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru copii - Oltenia”, şi marele sportiv şi antrenor de fotbal Sorin Cârţu, membru al generaţiei „Craiova Maxima”.