O reţetă gustoasă pentru Lăsatul secului: „Plăcinte mărunte“ ca în Ţara Haţegului

Un articol de: Ana Pascu - 22 Feb 2009

Într-un lighenaş se face un aluat potrivit din făină, drojdie, puţină sare, puţin zahăr şi apă călduţă şi se lasă la crescut. Separat, se prepară scrobul cu care se va umple plăcinta, din mălai opărit cu lapte fiert, o cană de lapte prins sau de iaurt, patru-cinci ouă şi brânză de oaie dată prin răzătoare. După ce a crescut aluatul, se întinde pe masă o cănuţă de aluat, se împătureşte în două, apoi se întoarce şi iar se împătureşte în două, şi încă o dată. Se taie colţurile, ca să fie ca un romb. Apoi se desface aluatul şi se umple cu scrob. Se adună colţişorii la mijloc. Apoi se pune la copt în tigaia cu ulei, pe aragaz.

(reţetă culeasă de la Cornelia Dobrean, din Ţara Haţegului)