O şcoală din Covasna se va numi „Andrei Şaguna”

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 07 Feb 2018

Şcoala gimnazială din localitatea covăsneană Barcani va purta numele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, fost Mitropolit al Ardealului, iniţiativa înscriindu-se în şirul acţiunilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Propunerea, venită din partea comunităţii locale, a primit avizul Comisiei judeţene de atribuire de denumiri de pe lângă Prefectura Covasna.

„Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi funcţionarea învăţământului în limba română în întreaga Transilvanie, la sfârşitul secolului al XIX-lea. (...) În arhiva Centrului ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe se află zeci de documente purtând semnătura marelui mitropolit cărturar Andrei Şaguna, prin care învăţământul din zonă, inclusiv din Barcani, este sprijinit”, a declarat pentru Agerpres dr. Ioan Lăcătuşu, preşedintele comisiei.

Potrivit acestuia, alte două şcoli din judeţul Covasna, respectiv din localităţile Dobârlău şi Hăghig, vor primi numele unor personalităţi locale sau naţionale.