O sută de ani de la hirotonia Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 01 Aprilie 2021

În urmă cu 100 de ani, la 13/26 martie 1921, la București, arhimandritul Roman Ciorogariu primea darul arhieriei, fiind primul Episcop al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei.

La centenarul acestui eveniment, în 26 martie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit slujba de Te Deum în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea şi l-a evocat pe Episcopul ctitor Roman Ciorogariu, care „a fost numit arhiereul cu dreapta frântă pentru că în locul brațului smuls de explozia atentatului terorist a purtat toată viața o proteză, lipsindu-i dreapta binecuvântătoare. (...) Pe Roman Ciorogariu nu avea să-l înspăimânte infirmitatea pe care o dobândise din cauza nebuniei lumii, nu s-a lăsat descurajat și, deși cu dreapta frântă, a binecuvântat renașterea episcopiei noastre. Tot ce avem ­astăzi aici a fost gândit și însămânțat duhov­ni­cește de bunul semănător și harnicul păstor Roman Ciorogariu”.

Sâmbătă, 27 martie, la Biserica cu Lună, vechea Catedrală Episcopală, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a săvârșit slujba de parastas a Episcopului Roman Ciorogariu, care a fost întronizat în această catedrală ­și unde își doarme somnul de veci.