O sută de ani de la sfinţirea locului bisericii din Avrămeni

Data: 30 Martie 2022

Vineri, 25 martie, la biserica din Avrămeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost marcată împlinirea a 100 de ani de la sfinţirea locului pe care s-a înălţat sfântul lăcaş. Cu această ocazie, părintele protopop Constantin Macuc, preotul misionar Dan Muraru şi preoţii Cercului pastoral „Sfântul Efrem cel Nou”-Avrămeni au săvârşit slujba de Te Deum, urmată de pomenirea ctitorilor bisericii şi a preoţilor care au slujit aici de-a lungul anilor.

„Trebuie să aducem cinstire şi mulţumire ctitorilor pentru că datorită credinței lor există în satul Avrămeni biserica de zid şi generații de credincioși intră şi se roagă în ea. Biserica nu este doar cea de zid, ci mai este și biserica formată din noi, oamenii, credincioșii dintr-o parohie, și cum ne îngrijim de această clădire, așa trebuie să ne îngrijim și de biserica su­fletului nostru”, a spus părintele proto­pop Constantin Macuc.

Biserica din satul Avrămeni a fost ridicată prin forţe proprii de către oamenii satului, în data de 25 martie 1922, sfințindu-se pământul şi tot atunci „hotărându-se unde să fie Altarul și pridvorul”.
În 1928 a început ridicarea zidurilor bisericii, iar în 1939 se dă în folosință noua biserică în care se slujește și astăzi. (O.N.)