O tabără de neuitat pentru 40 de copii defavorizaţi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, în perioada 14-30 august 2018, la Centrul de Tineret „Vestitorii Bucuriei” din Bălţăteşti, judeţul Neamţ, a avut loc cea de-a V-a ediţie a Taberei de Spiritualitate, Dezvoltare Personală şi Creaţie, organizată în parteneriat cu Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ şi Parohia Săcăluşeşti, com. Agapia, jud. Neamţ.
25 de copii cu nevoi speciale şi 15 copii din familii defavorizate din punct de vedere social au beneficiat de un program special de tabără. Aceasta a debutat în seara zilei de 14 august, când copiii au participat împreună cu voluntarii şi însoţitorii lor la Prohodul Maicii Domnului oficiat la bisericile din Staţiunea Bălţăteşti şi Săcăluşeşti.
A doua zi, după participarea la Sfânta Liturghie de la Parohia Săcăluşeşti, li s-au alăturat colegii lor mai mari de la Liceul Tehnologic Special din comuna Ştefan cel Mare, jud. Neamţ, şi alţi copii din satul Săcăluşeşti care s-au oferit să găzduiască evenimentul în ziua hramului parohiei lor.
Aici participanţii s-au cunoscut între ei prin jocuri distractive, legând prietenii noi. S-a cântat, s-a discutat, s-au făcut jocuri sportive în echipe, totul culminând cu un frumos foc de tabără.
Au urmat aproape trei săptămâni pline de activităţi interesante: ateliere de comunicare, dezvoltare personală şi socio-afectivă, muzică şi dansuri, tir cu arcul şi airsoft şi, nu în ultimul rând, atelierul de creaţie „mâini de aur”, unde copiii au învăţat să împletească brăţări şi cruciuliţe, origami şi pictură pe sticlă. Activităţile creative au fost întregite cu cele recreative: scăldatul în piscină, drumeţii, diverse jocuri.
Copiii s-au bucurat şi de 2 zile cu excursii educative de cultură, spiritualitate şi istorie românească în judeţele Suceava şi Iaşi, vizitând Muzeul Apelor din Fălticeni, Muzeul de artă „Ion Irimescu”, unde au putut vedea mulţimea de desene şi sculpturi realizate de artistul fără degete la mâna stângă, apoi au pătruns în minunata lume a Muzeului Satului Bucovinean şi Cetatea de Scaun a Sucevei aflată în plin festival medieval.
La Iaşi au vizitat Palatul Culturii şi Catedrala Mitropolitană, unde au învăţat despre cele două mari ştiinţe ale omenirii: evoluţia societăţii pe scara civilizaţiei şi ştiinţa vieţii spirituale, a sfinţeniei, a veşniciei.
Situaţia copiilor prezenţi în tabără este una nefericită. Mulţi dintre aceşti copii îşi caută încă părinţii naturali, alţii caută o familie care să îi iubească şi să-i accepte aşa cum sunt ei, alţii au mulţi fraţi, iar familiile lor se descurcă mai greu din punct de vedere financiar. Organizatorii au încercat să creeze pentru toţi un cadru în care să se simtă preţuiţi şi iubiţi, iar împreună cu animatorii şi coordonatorii de ateliere au fost învăţaţi să lucreze la nivelul conştiinţei lor, căpătând încredere în propriile forţe pentru a face lucruri frumoase şi valoroase, raportându-se la modele de sfinţenie şi sentimente spirituale precum credinţa în Dumnezeu, bunătatea inimii, grija faţă de cei apropiaţi, empatia etc.