O ţară cu munţi sălbatici şi oraşe cu castele

Un articol de: Dan Cârlea - 08 August 2013
Între ţările europene care merită un interes turistic aparte se află şi Slovacia, o ţară frumoasă din centrul Europei, care şi-a căpătat independenţa în 1993, după dizolvarea Cehoslovaciei. 
 
Este o ţară fără ieşire la mare, dar munţii Tatra care o străbat oferă iubitorilor de natură recompense bogate în orice anotimp: iarna sunt minunaţi pentru schi, iar vara pentru drumeţii, încântând privirea cu peisaje grandioase şi sălbatice. Zonele joase, precum lunca Dunării şi a afluenţilor săi, sunt pline de lanuri de cereale, slovacii practicând o agricultură bazată mai ales pe cultivarea acestora. 
 
Nu este o ţară foarte mare, populaţia trecând de 5.000.000 de locuitori, dar este una dintre cele mai prospere ţări europene. În jur de 70% dintre locuitori sunt slovaci, iar minoritatea dominantă sunt ungurii. Ca religie, cei mai mulţi slovaci sunt romano-catolici, dar există şi luterani, greco-catolici şi de alte confesiuni. 
 
Diversele vestigii ce se găsesc în ţinuturile slovace atestă o locuire veche pe aceste meleaguri. În Antichitate, pe aceste teritorii trăiau celţii, dar şi triburi tracice şi germanice. Teritoriul a făcut apoi parte din Imperiul Roman. Poporul actual se trage din migratorii slavi ce s-au aşezat aici în secolele V-VI. Mai multe regiuni ale Slovaciei au aparţinut Imperiului lui Samo, prima entitate politică a slavilor, apoi Moraviei Mari, Regatului Ungariei, Imperiului Habsburgic şi Imperiului Austro-Ungar. Primul stat slovac a existat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 1939 şi 1945, dar apoi acesta a fost integrat în Cehoslovacia. La 1 ianuarie 1993, Slovacia a devenit independentă, în urma unei ruperi paşnice de Cehia, prin aşa-numitul Divorţ de Catifea. 

Sălbaticii munţi Tatra 

Dacă ar fi să alegeţi Slovacia ca destinaţie a unei vacanţe de neuitat ar trebui să faceţi aceasta în primul rând pentru extraordinarii săi munţi Tatra. Aceştia fac parte din lanţul Carpaţilor, care ating cele mai mari înălţimi pe teritoriul slovac. Sălbăticia lor farmecă pe orice iubitor de natură şi, chiar dacă seamănă destul de mult cu Carpaţii din ţara noastră, au unele particularităţi. 
 
Se întind pe o suprafaţă de circa 750 kilometri pătraţi, iar vârful cel mai înalt, numit Gerlach, se înalţă până la 2.655 de metri.
 
Munţii din Slovacia sunt relativ uşor accesibili, de aceea sunt atât de vizitaţi nu doar de localnici, ci şi de foarte mulţi europeni din ţările occidentale.
 
Superbele creste golaşe, versanţii împăduriţi, apele curgătoare ce fac minunate cascade, dar şi cele peste 80 de lacuri glaciare fac din Tatra un adevărat rai. Printre cele mai frumoase cascade se află Vjansheko, Kmetov, Hviezdoslav, Obrovsky, Skok şi Studeneho. 
 
Biodiversitatea Tatrei cuprinde nenumărate specii de animale, cel mai des întâlnite mamifere fiind caprele negre, urşii, marmotele, lupii, râşii, cerbii şi mistreţii. Şi flora este deosebit de bogată, identificându-se aproape 1.400 de specii, dintre care 40 cresc numai aici. Conştienţi de valoarea munţilor lor, slovacii au declarat în 1948 munţii Tatra Parc Naţional şi rezervaţie naturală şi au reuşit, în anul 1993, să-şi includă munţii în categoria Rezervaţie a Biosferei sub egida UNESCO.  

Satul-muzeu din Ružomberok 

Dacă sunteţi iubitor de istorie şi lucruri vechi, autentice, bine conservate, puteţi vizita satul Vlkolinec, care din 1993 este inclus în lista patrimoniului UNESCO. Actualmente, satul este lipit de oraşul Ružomberok. A fost întemeiat în secolul al XIV-lea şi este o localitate tipică pentru Carpaţii de Nord. Aici veţi găsi case de lemn cu două sau trei camere, decorate în stilul autentic al locului. În sat se mai află şi o clopotniţă de lemn din secolul al XVIII-lea şi o capelă în stil baroc. 

Bratislava, un oraş mirific 

Cel mai important oraş al ţării este Bratislava, capitala ţării, situată în sud-vestul Slovaciei, întinsă pe ambele maluri ale Dunării, la poalele munţilor Carpaţii Mici. Oraşul a fost fondat în anul 907 şi are astăzi peste 400.000 de locuitori. Frumuseţea sa este dată de aerul său liniştit şi de armonia clădirilor vechi, cu influenţe arhitecturale gotice şi baroce. 
 
La început, rolul acestui oraş a fost unul comercial, datorită poziţiei sale strategice pe Dunăre, cunoscând o mare înflorire în secolele XIV şi XV, Bratislava a fost o vreme capitala Imperiului Ungar, locul Dietei Ungare, al administraţiei centrale şi oraş de încoronare al regilor şi reginelor Ungariei. Între 1563 şi 1830, unsprezece regi şi consoartele lor au fost încoronate aici.  
 
Războaiele, revoltele şi tulburările sociale din secolele XVI-XVII au oprit dezvoltarea oraşului, care a reînflorit apoi în vremea Mariei Teresa. În vremea acesteia au fost construite multe palate şi clădiri frumoase.
 
Iată ce puteţi vizita în Bratislava: Catedrala „Sfântul Martin“, Castelul Bratislava, Biserica „Sfânta Elisabeta“ sau „Biserica Albastră“, Galeria Naţională Slovacă, Muzeul Copiilor „Bibiana“, Grădina Zoologică, Grădina Botanică, Muzeul Ceasurilor, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Muzică, Muzeul Păpuşilor şi Jucăriilor, Muzeul Culturii Evreieşti, Muzeul Cerveny Kamen, Muzeul Betliar, Muzeul Bojnice, Muzeul Andrei Kmet, Muzeul Armelor – Turnul Michael, Muzeul Farmaciei, Castelul Devin. 

Staţiuni de schi în împrejurimile Bratislavei

Iubitorii sporturilor de iarnă vin din toată Europa în staţiunile montane ale Slovaciei atraşi de complexele amenajate foarte bine şi de condiţiile bune de cazare. Cele mai cunoscute astfel de locuri sunt: staţiunea Pezinska Baba la o altitudine între 403 şi 595 m, aceasta cuprinde: 2 pârtii pentru începători şi 3 pentru intermediari, 7 telescaune cu capacitatea de 4.090 de turişti pe oră, şcoală de schi pentru copii, schilift pentru copii, schi nocturn pe 500 m, 8 km amenajaţi pentru schi fond; staţiunea Zochova ChataPiesok: altitudinea între 425 şi 510 m, 2 pârtii începători şi 2 pentru intermediari, 5 telescaune, schilift pentru copii, schi nocturn - 200 m pante iluminate, 10 km pistă pentru schi fond. Există şi o pistă pentru bob - Bratislava Bobova Draha.