O treime din populaţie nu face faţă cheltuielilor zilnice

Un articol de: Oana Nistor - 10 Septembrie 2020

34,1% dintre gospodăriile din România suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, potrivit ultimelor date statistice privind „Condiţiile de viaţă ale populaţiei” făcute publice de Institutul Naţional de Statistică. Românii se află pe locul al cincilea în UE într-un clasament al locuitorilor care întârzie la plata ratelor şi a facturilor lunare. 

Mai mult de o treime dintre români au restanțe repetate din cauza veniturilor prea mici, aceştia suportând „cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii”, potrivit cercetării statistice „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aproximativ 43% dintre familii au declarat că „sunt puse într-o oarecare dificultate” în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi. Potrivit INS, România este pe al cincilea loc în Uniunea Europeană în clasamentul ţărilor ai căror locuitori întârzie la plata ratelor și a facturilor, după greci, bulgari, ciprioți și italieni. Cele mai multe restanţe înregistrate în România sunt la plata energiei electrice, întreţinerea locuinţei şi abonamentul telefonic. Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei, persoane cu vârsta de 65 ani şi cele formate din doi adulţi şi trei sau mai mulţi copii. „Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaţa de zi cu zi. Se observă existenţa unor diferenţieri clare, generate de caracteristicile gospodăriilor”, relevă studiul citat de Agerpres.

Astfel, aproape una din cinci gospodării consideră că poate efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 de lei, peste un sfert dintre gospodării au nevoie de un venit net lunar situat în intervalul 2.001-3.000 de lei, în timp ce peste 50% consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar. Dacă în mediul rural, gospodăriile se pot întreţine cu venituri mai mici, în urban peste 86% declară că ar avea nevoie doar pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 de lei lunar. 

În general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor. Doar pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu reprezintă o problemă.