O treime dintre europenii activi trăiesc la limita sărăciei

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 19 Septembrie 2023

Trei europeni din zece declară că se află într-o situaţie financiară precară, ceea ce îi face să renunţe la unele nevoi de bază, precum a mânca trei mese pe zi sau a-şi încălzi locuinţa, relevă un barometru publicat recent, transmite AFP.

Mai precis, se consideră în dificultate financiară 49% dintre greci, 22% dintre francezi sau 18% dintre germani, potrivit studiului realizat de Ipsos, la iniţiativa asociaţiei Secours Populaire, pe un eşantion de 10.000 de adulți, în zece ţări: Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, România şi Serbia. „Exercitarea unei activităţi profesionale nu garantează o situaţie financiară confortabilă”, arată sondajul, din care reiese că peste o treime dintre persoanele active intervievate (36%) nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor.

Din cauza banilor insuficienți, 62% dintre europeni şi-au restrâns deplasările, iar 46% au renunţat să îşi mai încălzească locuinţele. „Peste o treime dintre europeni îşi restrâng în mod regulat cantităţile de hrană pe care le consumă”, mai indică studiul. Astfel, 38% dintre intervievaţi nu mănâncă trei mese pe zi, 39% renunţă să cumpere carne şi 10% apelează la cantine sociale. 

Situaţia este îngrijorătoare în toate ţările, avertizează asociaţia Secours Populaire. „În Franţa, precaritatea este în creştere. Toate categoriile vin la noi: studenţi, mame singure, persoane tinere active”, a declarat pentru AFP secretara naţională a asociaţiei, Houria Tareb. În acest context, ONG-urile care luptă împotriva sărăciei se confruntă cu un aflux de cereri de ajutor, căruia îi fac cu greu faţă.