O viaţă închinată Domnului Hristos

Un articol de: Ion Bîrnea - 26 Feb 2013

Luna aceasta, a trecut la cele veşnice vrednicul preot Ion Dorobanţu din municipiul Craiova. În cei 92 de ani de viaţă şi peste 40 de slujire pastorală, preotul Ion a fost nestrămutat din datoria pe care Mai-Marele Păstorilor i-a încredinţat-o, de a conduce sufletele spre mântuire.

Cu nespusă durere, fraţii întru cele ale preoţiei din oraşul Craiova au plâns plecarea dintre noi a vrednicului preot Ion Dorobanţu. Model de aleasă slujire pastorală, cu­ce­r­ni­cul slujitor a rămas până în ultimul ceas al vieţii sale un distins apărător al idealurilor creş­tineşti şi tradiţiilor Sfintei noastre Biserici.

Pildă de smerenie şi slujire

Născut în localitatea Dăbuleni, judeţul Dolj, într-o zi de 9 octombrie a anului 1921, Ion Do­ro­banţu s-a ales de mic cu râvna pentru judecata cea dreaptă a Bisericii.

Focul acesta nestins al che­mă­rii lui Hristos a răsunat într-însul cu putere, devenind din ce în ce mai aprig, împingându-l tot mai mult spre slujirea pre­o­ţeas­că. În acest sens, el s-a înscris la cursurile Seminarului Teo­logic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, pe care l-a ab­sol­vit remarcabil. Şi cum nu se putea dezlipi de dragostea pentru învăţarea lucrurilor frumoase, viitorul cleric a bătut la por­ţile renumitei Facultăţi de Teologie din Cernăuţi. După ab­sol­­vire, s-a căsătorit cu în­vă­ţă­to­a­rea Maria, cea care i-a fost alături o viaţă, mai precis, 71 de ani. După ce a fost hirotonit preot, a slujit în Parohia Dăbuleni (1943-1957), locul în care se năs­cuse. Aici s-a făcut model pen­tru cei care, de mic, îl cu­noş­teau, toate chivernisindu-le prin lumina învăţăturii Sfintelor Scripturi. Vrednic administrator, cucernicul preot Ion a fost ales protoiereu în raionul Gura Jiului, împlinind această ascul­ta­re în perioada 1957-1959. S-a ostenit cu lucrarea de inspector bisericesc al Arhiepiscopiei Cra­io­va, în perioada 1959-1960. Din anul 1960 şi până în 1968 a fost preot paroh al Bisericii „Mân­tu­lea­sa“ din Craiova, iar din 1968 şi până la anul pensionării, 1982, a fost unul din cei mai de seamă slujitori ai Catedralei mitropolitane „Sfântul Dimitrie“ din Craiova.

„A fost dăruit de Dumnezeu cu voce deosebită“

Slujba prohodirii a avut loc în ziua de 14 februarie, la Biserica „Sfântul Ierarh Calinic“ din Craiova. Au slujit nu mai puţin de şase preoţi. În cuvântul de mân­gâiere, adresat familiei îndoliate, pr. Ioan Ioanicescu a cre­ionat personalitatea celui ră­po­sat, arătând că acesta a pri­mit mulţi talanţi din partea lui Dumnezeu, pe care i-a înmulţit, printr-o viaţă pilduitoare. „A fost dăruit de Dumnezeu cu voce deosebită, pe care a înnobilat-o printr-o slujire model, şi mai ales a împodobit-o prin virtutea modestiei şi cu multă dragoste faţă de oameni, în special faţă de tineri. Slava şi cinstea dăruite omului se vădesc în chipul şi ase­mănarea lui Dumnezeu, Care este pecetea aşezată în om. Trupul celui decedat merge şi se aşază în cimitir, locul de somn, de adormire întru nădejdea în­vi­e­­rii, aşa precum ne învaţă Însuşi Fiul lui Dumnezeu, când zice: «Adevărat, adevărat zic vouă: dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă». El aşteaptă să audă glasul Fiului lui Dum­nezeu spre Înviere pentru ca trupul înviat împreună cu sufletul să întâmpine pe Domnul în văzduh, aşa cum ne descoperă Sfântul Apostol Pavel“, a spus pr. Ioanicescu.

Acesta şi-a exprimat regretul că prea devreme s-a pensionat pă­rintele Dorobanţu şi mulţi cre­din­cioşi au fost lipsiţi de slujirea sa, atât de rodnică. Totodată a în­demnat pe cei prezenţi la sluj­ba de prohodire să se roage lui Dumnezeu pentru cel decedat.