Oaspeţi la Facultatea de Teologie din Craiova
Cursurile Şcolii de vară „Artă, Cultură, Spiritualitate” (ACS), din cadrul Proiectului naţional Rosse al Universităţii din Craiova (UCV), au continuat şi în această săptămână la Facultatea de Teologie din Craiova. După o vizită de lucru la Mănăstirea Tismana, organizată la finele săptămânii trecute, liceenii ACS au luat parte la o serie de cursuri şi activităţi practice.
Zilele petrecute la Craiova s-au dovedit benefice pentru cei 25 de liceeni înscrişi la cursurile Şcolii de vară ACS, organizată de Facultatea de Teologie în cadrul proiectului Rosse. Astfel, această ultimă săptămână a cumulat experienţe frumoase în contextul împărtăşirii de noi cunoştinţe şi experienţe practice. Sub îndrumarea profesorilor coordonatori, tinerii au împletit utilul cu plăcutul prin vizitarea facultăţilor din cadrul UCV şi prin participarea la cursurile de artă şi spiritualitate, predate de profesorii de la Facultatea de Teologie.
Vizită de lucru la Mănăstirea Tismana
Întreaga paletă de activităţi ACS a fost prefaţată de o inedită vizită de lucru la Mănăstirea Tismana. Aici grupul de tineri a sosit sâmbătă, 2 septembrie, fiind cazat la tabăra din vecinătatea străvechiului aşezământ monahal. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, tinerii au împletit lucrul, recreerea şi rugăciunea, acumulând totodată experienţe frumoase şi ziditoare de suflet. Inspiraţi de cadrul natural, elevii au pictat, au cântat şi au recitat poezii în jurul focului de tabără. Vizita de la Tismana s-a încheiat duminică, 3 septembrie, prin participarea la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Altarul sfintei mănăstiri, o parte dintre ei primind Taina Sfintei Împărtăşanii.
Cursuri de artă şi spiritualitate
Cea de a doua săptămână a început printr-o excursie în care au fost cuprinse toate facultăţile din cadrul UCV. Activitatea a avut în vedere familiarizarea tinerilor cu mediul universitar, primind în acest sens toate explicaţiile şi lămuririle necesare. Cunoştinţa cu specificul Facultăţii de Teologie din Craiova s-a făcut prin intermediul Centrului de restaurare, conservare şi vizualizare, din Strada Brestei, nr. 24. Aici elevii ACS precum şi ceilalţi beneficiari ai Programului Rosse au vizitat laboratoarele de resaurare a icoanelor, muzeul de artă eclesială, Paraclisul „Sfinţii Serghie şi Vah”, Aula „Nestor Mitropolitul”, pecum şi sălile de curs. Zilele următoare, marţi – joi, au fost dedicate unei palete de cursuri de artă şi spiritualitate. Joi, 7 septembrie, elevii ACS au vizitat incinta Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Obiectivul principal au fost vechea vatră a Mănăstirii Coşuna şi ruinele Castrului Roman Pelendava. Programul din această ultimă săptămână de activităţi va fi completat mâine, 9 septembrie, printr-o vizită de lucru la Mănăstirea Lainici, în judeţul Gorj.