Obștea Mănăstirii Bogdana și-a luat rămas-bun de la proinstareța Cristofora Hârjabă

Un articol de: Silviu Dascălu - 25 Mai 2024

Proinstareța Mănăstirii Bogdana, Protoieria Onești, județul Bacău, stavrofora Cristofora Hârjabă, a fost condusă sâmbătă, 25 mai, pe ultimul drum pământesc de un numeros sobor de clerici, monahii și credincioși care au cunos­cut-o și iubit-o. Slujba de înmormântare a fost săvârșită, cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. 

Din soborul slujitor au făcut parte pă­rinții arhim. Pimen Costea, vicar eparhial, și Nicolae Dănilă, consilier eparhial, coordonatorul Sectorului exarhat, dar și protopopul de Onești, pr. Nicolae Zaharia.

Dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie, după care a urmat rânduiala înmormântării monahilor, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru iertarea păcatelor celei care s-a ostenit ani la rând pentru reclădirea, înfru­musețarea și extinderea mănăstirii, dar și pentru creșterea duhovnicească a maicilor pe care cu deosebită dragoste le-a condus.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat chipul jertfelnic, iubitor de rugăciune, dar și preocupat de treburile gospodă­rești al stavroforei Cristofora, care din copilărie a iubit Biserica și a intrat în ascultarea monahală.

„Am cunoscut-o pe maica stareță și am fost impresionat de lucrarea ei. Am fost impresionat de dragostea din această obște, de unitatea și solidaritatea dintre maici, dar și de dărnicia lor.

Am cunoscut-o în ultimii ani, poposind în această mănăstire, și m-am bucurat de lucrarea frumoasă de aici, iar dumneavoastră astăzi sunteți martorii lucrării maicii starețe, pentru că v-ați adunat din diferite locuri pentru ca să o petrecem pe drumul ei spre înviere. Maica stareță cred că ne spune tuturor: Rămâneți în Hristos! Rămâneți statornici! Rămâneți fideli făgăduințelor pe care le-ați făcut lui Hristos! Rămâneți în ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și față de stareța nouă, de maica Mihaela, care a crescut în această obște și care, cu aceeași dragoste și bunătate, învățând de la maica Cristofora, se străduiește să mențină făclia credinței în obște și duhul monahal de odinioară!”, a arătat Preasfințitul Părinte Veniamin.

Apoi, părintele arhimandrit Pimen Costea a citit un mesaj transmis de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, intitulat „La despărțirea de o miro­nosiță a monahismului românesc”, în care, ca un vechi părinte și prieten în duh al maicii starețe și al obștii monahale atât de primitoare de la Bogdana, a simțit nevoia să încurajeze și să aline duhovnicește pe monahiile care au petrecut-o pe mama lor spirituală pe ultimul drum pământesc.

Apoi, în sunet de toacă și clopot, maicile au purtat pe umeri sicriul cu trupul celei ce le-a călăuzit atâtea decenii într-o procesiune în jurul bisericii, după care a fost înhumată în cimitirul mănăstiresc.