Odor duhovnicesc în Catedrala din Galaţi la praznicul Schimbării la Faţă

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 07 August 2023

Continuând o frumoasă tradiţie, în postul Adormirii Maicii Domnului, în parohiile Arhi­episcopiei Dunării de Jos este purtată în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam. În ziua praznicului Schimbării la Faţă, odorul duhovnicesc a poposit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie.

În toată perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în peste 150 de parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos este organizată o amplă procesiune cu icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam. 

După ce în primele zile ale lunii august icoana a fost purtată în procesiune la multe parohii din Protopopiatul Târgu Bujor, din data de 3 august icoana a ajuns şi la parohiile din Protopopiatul Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat importanța urcușului duhovnicesc către transfigurarea și spiritualizarea noastră în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.

În timpul Sfintei Liturghii, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a sosit și ­la Catedrala Arhiepiscopală pentru a aduce binecuvântare şi bucurie credincioşilor prezenţi la slujbă. Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Arhiepiscop Casian a înăl­ţat rugăciuni de mulțumire, iar la final a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Episcopul Nifon Niculescu (1909-1921), în timpul căruia, la 6 august 1917, a fost săvârşită slujba de sfinţire a acestui lăcaş de cult.

În zilele următoare, pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam va continua în Epar­hia Dunării de Jos, procesiunea în­che­indu-se în ajunul praznicului Adormirii Mai-cii Dom­nului, la Mănăstirea Adam, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian va săvârşi slujba Prohodului Maicii Domnului.