Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la Muzeul ASTRA, Sibiu
Cea de a XXIII-a ediție a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” se va desfășura în zilele de 27-29 martie, faza județeană, la Biblioteca Județeană „Astra”, din Sibiu, iar între 24 și 29 iulie se va desfășura faza națională, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, aduce la cunoștința publicului că Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” a înregistrat un nou succes în cadrul primei sesiuni de finanțare pentru anul 2018, demarată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Pe aria tematică Proiecte de Tip Festival / cu Caracter Repetitiv, Muzeul ASTRA a obținut o finanțare în valoare de 75.000 lei, conform unui comunicat al Complexului Național Muzeal „ASTRA”.
„Proiectul este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură a patrimoniului imaterial derulat de Muzeul ASTRA şi urmăreşte conştientizarea populaţiei şcolare asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, îmbogăţirea talentului şi a aptitudinilor celor care, cu pasiune se apleacă asupra acestora, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară autentică”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA, conform unui comunicat al instituției.
Cea de a XXIII-a ediție a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” se va desfășura, conform regulamentului, în zilele de 27-29 martie 2018, faza județeană, la Biblioteca Județeană ASTRA, iar între 24 și 29 iulie 2018, va avea loc faza națională, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
La olimpiadă participă copii cu vârste între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.
Participanții trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpânesc practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei. Copiii participă la concurs exclusiv în costum popular specific satului şi zonei de rezidenţă. Lucrările prezentate pentru concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, manifestate în acord cu spiritul original al tradiţiei populare. Concursul se desfășoară la secțiunile: țesut, cusut / brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat podoabe, împletit, artă decorativă; pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă; prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti.