Olimpiada meşteşugurilor artistice tradiţionale

Un articol de: Oana Nistor - 20 Martie 2019

Copiii pasionaţi de arta populară sunt aşteptaţi să participe la Olimpiada meşteşugurilor artistice tradiţionale, un concurs iniţiat de Muzeul ASTRA din Sibiu în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Competiţia a obţinut statut de olimpiadă, iar în această perioadă se organizează etapele judeţene, urmând ca în luna iulie să se desfăşoare, la Sibiu, etapa naţională. Copiii se vor întrece la mai multe secţiuni, precum ţesutul la război, pictură pe sticlă/lemn, pictură naivă - imagini din lumea satului şi basme, cusut, confecţionat port popular, croşetat dantelă cu suveica sau ţesutul pe chelteu.

Peste 100 de elevi din judeţul Sibiu s-au înscris la faza judeţeană a Olimpiadei meşteşugurilor artistice tradiţionale, concurs organizat de către Muzeul ASTRA, în parteneriat cu MEN şi alte instituţii de cultură. Potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului, în acest an s-au înscris în competiţia dedicată tradiţiilor mai mulţi copii față de anul trecut. Mai exact, „s-au înscris 115 elevi din 34 de unităţi de învăţământ - Sibiu, Cisnădie, Gura Râului, Alţâna, Valea Viilor (în premieră), Slimnic (în premieră), Cristian, Aţel, Mediaş, Avrig, Sălişte, Moşna, Brateiu, Racoviţa, Arpaşu de Sus. În cadrul olimpiadei de anul trecut, au participat 108 elevi din 119 înscrişi, din 33 de unităţi şcolare, ateliere particulare, cluburi ale elevilor, reprezentând 12 localităţi din tot judeţul Sibiu”, a precizat Cosmin Călinescu.
Secțiunile la care se vor întrece în acest an copiii sunt: ţesut război, pictură pe sticlă/lemn, confecţionat măşti, modelaj ceramică, pictură naivă - imagini din lumea satului şi basme, împletit ciucuri pe lemn, sculptură în lemn, cusut, confecţionat port popular, croşetat dantelă cu suveica, confecţionat opinci, artă decorativă, mobilier pictat, pirogravură, metaloplastie, ţesutul pe chelteu.
Faza judeţeană a olimpiadei, ajunsă la a XXIV-a ediţie, va avea loc între 26 şi 28 martie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. „Participanţii vor fi selectaţi în prealabil la faza pe fiecare unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare unitate şcolară şi/sau conexă poate fi reprezentată de trei elevi selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexă - pentru unul din meşteşugurile tradiţionale. De asemenea, este de reţinut faptul că un elev poate participa în cadrul concursului la o singură secţiune. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul competiţiei”, a explicat, într-un comunicat, Elena Găvan, muzeograf la ASTRA.

La secțiunile pictat icoane pe sticlă și pictat icoane pe lemn concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice: Cina cea de Taină sau Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, la alegere, la secțiunea pictat icoane pe sticlă, respectiv Înălțarea Domnului sau Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, la alegere, la secțiunea pictat icoane pe lemn.

Nu doar la Sibiu se organizează faza judeţeană, ci şi în alte zone din ţară, care îşi vor desemna, la fiecare secţiune în parte, reprezentanţii pentru etapa naţională ce se va desfăşura, după tradiţie, tot la Muzeul ASTRA. Anul trecut, faza naţională a reunit 270 de participanţi, din 33 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova.

Potrivit regulamentului de concurs, pot participa copii cu vârste între 6 şi 18 ani care provin din mediul rural, ateliere individuale, membri ai cercurilor de artă populară, din şcoli sau cluburi ale elevilor din mediul urban şi rural, care se manifestă îca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional şi al specificului artizanal din satul de origine, şi care prezintă calităţi de manualitate, dexteritate şi simţ artistic”.