Olimpiada Națională de Limba Romani, la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 07 Aprilie 2023

Olimpiada Națională de Limba Romani, ediția a XXII-a, a fost găzduită la Cluj-Napoca, în perioada 6-9 aprilie. Înaltprea­sfin­țitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramure­șului și Sălajului, a participat la festivitatea de deschidere a olimpiadei.

Ceremonia de deschidere a avut loc în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Ba­beș-Bolyai” din Cluj-Napoca, joi, 6 aprilie, în prezența elevilor par­ticipanți și a cadrelor didactice care îi coordonează, a oficialităților locale și centrale, a reprezen­tanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, a Comisiei Centrale a Olimpiadei Naţionale de Limba Romani şi a reprezen­tanților romilor în structurile de stat și a altor invitați.

Cu acest prilej, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei le-a urat succes elevilor participanți, iar la finalul evenimentului, ierarhul le-a oferit elevilor și cadrelor didactice „Micul catehism ortodox pentru copii și elevi”. În semn de prețuire și recunoș­tință pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru bogata activitate de promovare și dezvoltare a limbii romani în mediul universitar și preuniversitar românesc, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni profesorului dr. Gheorghe Sarău, cadru universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) a Univer­sității București, activist pentru propășirea etniei rome din România, autor de manuale și dicțio­nare în limba romani. De asemenea, diplome de aleasă cinstire a oferit și altor binefăcători, între care Cătălin-Zamfir Manea - deputat pentru minoritatea na­țională a romilor, și Marian Daragiu - subsecretar de stat în Ministerul Edu­cației Națio­nale. Printre cei prezenţi, inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, gazda olimpiadei, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor participanților. În cadrul ceremoniei, violonistul Paul-Gabriel Cengeri, elev la Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” din Florești, județul Cluj, a susținut un scurt moment artistic, iar soprana japoneză Ato Kawara, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, a interpretat imnul romilor „Gelem, Gelem”, în deschiderea ceremoniei. Aceștia au fost acompaniați la pian de Tubi Șfaiț. Pe parcursul celor patru zile ale olimpiadei, elevii participanţi au avut posibilitatea de a vizita mai multe obiective turistice din municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi.