Olimpiadă națională pentru seminarii și licee teologice la Brașov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Aprilie 2024

Arhiepiscopia Sibiului, prin protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Prejmer-Săcele, a organizat în perioada 25-28 aprilie Olimpiada națională pentru seminarii și ­licee teologice. Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 24 aprilie, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.

Elevii calificați la această etapă națională a concursului și profesorii însoțitori au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a săvârșit un Te Deum în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Bra­șo­vu­lui, împreună cu un sobor de pre­oți și diaconi, informează Mitropolia Ardealului.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit elevilor și profesorilor și i-a felicitat pentru truda lor și pentru dragostea arătată față de Teologia răsăriteană.

„Dragi elevi, străduința voastră de a aprofunda tainele credinței strămoșești va fi pe deplin încununată și cu siguranță fiecare participant va fi un câștigător, un premi­ant, un apostol. Frumusețea învă­ță­turii, dar și cea a viețuirii creștine, vor deveni pe viitor temele predilecte ale vieții voastre. Adevărul și fru­mu­sețea vorbirii cu și despre Dumnezeu vor fi imperativul care vă va ajuta să vă implicați în viața Bisericii, dar și a cetății. Olimpiada de religie nu poate fi decât un prilej fericit de a descoperi fiecare apostolul și misionarul din voi, de a vă lupta pentru binele poporului și al Bisericii noastre! Dragi elevi seminariști, aveți această misiune sfântă și nobilă de a duce mai departe valorile și identitatea creștină, de a ține a­prinsă candela credinței și de a vă ridica la înălțimea mesajului evanghelic! Vă binecuvântăm pe toți și-L ru­găm pe Bunul Dumnezeu să vă dea putere în această competiție și să vă ocrotească pe toți”, a spus ­ierarhul.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost transmis de pr. Constantin Andrei, inspector în cadrul Sectorului teologic-edu­ca­țional al Patriarhiei Române, iar mai apoi, conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în Ministerul Educației, a transmis un mesaj de felicitare și de încurajare pentru elevii partici­panți. 

Pentru sprijinul oferit, conf. univ. dr. Vasile Timiș a primit distincția „Crucea Șaguniană pentru laici”. La final, elevii au primit cărți de rugăciuni și câte un Octoih mic.