Omagierea eroilor, fii ai satului Lăpușnicel din Caraș-Severin 

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 09 Octombrie 2023

Ziua de cinstire a Sfântului Apostol Toma, 6 octombrie, a fost un moment special de sărbătoare în Parohia Lăpușnicel din județul Caraș-Severin. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, care și-a sărbătorit hramul. După Sfânta Liturghie, ierarhul a binecuvântat bustul generalului Mihail Trapșa, fiu al satului, precum și un monument al eroilor din Lăpușnicel ce au luptat în cele două războaie mondiale.  În continuare, a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru eroii din localitate.

„Ne bucurăm foarte mult că astăzi la Lăpușnicel a fost o mare sărbătoare, fiii și fiicele satului s-au reunit și cu siguranță această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria acestei parohii. De remarcat este faptul că generalul Mihail Trapșa a fost un om foarte credincios, un creștin ortodox practicant și un promotor al limbii române, un iubitor de patrie și popor, un bun creștin și un bun român”, a subliniat Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian. 

Au fost prezente la eveniment autorități centrale și locale, militari, dar și mulți credincioși din localitate și nu numai. Cu acest prilej, generalului Trapșa i s-a acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem. Ierarhul locului a acordat diplome de recunoștință ctitorilor bustului și monumentului eroilor, iar în încheiere au fost depuse coroane și a fost prezentat un ceremonial militar. În a doua parte a zilei a fost lansată cartea medicului Nicolae Babeu și a profesorului Constantin Teodorescu, fii ai satului, intitulată „Lăpușnicel, contri­buții monografice”.